Brazília nyit a magyar vállalkozások felé

Sok új lehetőség merül fel a magyar-brazil kereskedelmi és beruházási kapcsolatokban: a hazai vállalkozásoknak elsősorban az innováció, szoftveripar és energiaipar területén kínálkoznak lehetőségek, de a brazil fél szerint a szolgáltatás franchise-ban is sok potenciál rejlik.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) – a budapesti Brazil Nagykövetséggel együttműködve – 2013. január 24-én „Információs nap Brazíliáról” címmel tájékoztató rendezvényt szervezett Budapesten a magyar-brazil gazdasági kapcsolatokról – írja oldalán az MKIK.

A brazil gazdaság növekszik és Brazília előkelő helyet foglal el a közvetlen külföldi tőkebefektetéseknek célországainak listáján – így érthető, hogy a magyar vállalkozók is egyre inkább érdeklődnek a dél-amerikai ország iránt. Az eltérő üzleti kultúra miatt a vállalkozásoknak kiemelten fontos a támogatás ebben a relációban. Alapvető a bizalom megteremtése, a megfelelő üzletfél megtalálása, illetve a lehetőségek pontos feltérképezése – véli a Kamara közleményében.

A brazil-magyar kereskedelmi kapcsolatok jelentős mértékben fejlődtek az elmúlt 10 évben, s a kétoldalú áruforgalmat illetően Brazília első számú kereskedelmi partnerünknek számít Dél-Amerikában. 2011-ben az előző év azonos időszakához viszonyítva exportunk 55%-kal, míg importunk 29%-kal nőtt. 2001 óta több mint 400 millió USD brazil befektetés érkezett hazánkba és Magyarországon jelen vannak a brazil multik leányvállalatai vagy képviseleti irodái.

Emellett az utóbbi években számos kétoldalú együttműködési megállapodás aláírására is sor került, mely megállapodások tovább erősíthetik a kétoldalú együttműködéseket. A hagyományos együttműködési területeken túl, melyek elsősorban a mezőgazdaságot érintik, sok új lehetőség merül fel, melyek főbb területei a következők: turizmus, információs technológiák, egészségügy és gyógyszeripar, képzés és sport, élelmiszerfeldolgozás és -kereskedelem, új vízgazdálkodási technológiák, alternatív energiák és biotechnológia. Brazíliában továbbá kevés a jól képzett mérnök, ezért örömmel fogadják az európai mérnököket illetve a pontos igényeiknek megfelelő mérnöki szolgáltatásokat – ez különösen igaz a kőolajszektorra.

Brazília tehát nyitott a Magyarországgal való kereskedelmi, befektetési és innovációs kapcsolatok erősítésére, és a budapesti nagykövetség kész információval segíteni a Brazília iránt érdeklődő magyar vállalatokat.

A „Fókuszban Latin-Amerika” című rendezvénysorozat 2013-ban tovább folytatódik, várhatóan Mexikóról és Chiléről rendez majd hasonló tematikájú információs napokat az MKIK.

Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »