John Kerry váltja Clintont

A kedden megtartott szenátusi szavazás John Kerryt 94:3 arányban elfogadta a leköszönő Hillary R. Clinton helyére az amerikai Külügyminisztérium élére. A hivatal átadására pénteken kerül sor. Kerry kijelentette, hogy a közeljövőben a Külügyminisztérium Szíriára, Iránra, és Észak-Afrikára fog fókuszálni. Valamint céljai között szerepel az orosz és a kínai kapcsolatok ápolása, és a közel-keleti békefolyamat lezárása.

John Kerry neve nem ismeretlen a köztudatban, hiszen 2004-ben ő volt George W. Bush kihívója az elnökválasztáson. E mellett a szenátus külkapcsolati bizottságában is fontos szerepet töltött be, s már az első Obama-kormány idején is ezen a terepen bontakoztatta ki tehetségét. Ennek keretében fontos szerepet játszott az afganisztáni és a pakisztáni kormánnyal kialakított jó diplomáciai kapcsolatok elérésében.

A céljaiként megjelölt témák nem újdonságok, számítani lehetett rájuk, hiszen a közelmúltban komoly nemzetközi nemtetszést váltottak ki az érintett térségekben történő események, melyek igénylik a sikeres konfliktusrendezést, s a béke újbóli megteremtését. Az orosz, kínai kapcsolatok is már egy ideje fontos pontjai az amerikai külpolitikának, így várható, hogy a külügyminiszteri poszton ezek az irányvonalak fognak érvényesülni.

Gregovszki Judit

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »