Több halott és kijárási tilalom

Kairóban több napja folyamatosan tüntetnek Mohamed Murszí, az elnök uralma ellen és az egy évvel ezelőtti zavargásról szóló bírósági ítélet kimondása csak olajat öntött a tűzre. Az Al Jazeera hírportál értesülése szerint mintegy 50 ember vesztette életét a tüntetéseken és a BBC hírügynökség információinak megfelelően további hatszáz ember sérült meg az elmúlt napokban, illetve 33 ember halt meg Port Szaídban. Abban az észak-egyiptomi városban, ahol az ítélőszék kihirdette, hogy 21 helyi lakost felelősnek vél a tavalyi futballmeccsen kitört tömegverekedés következményeiért és ezért mindannyiukat halálbüntetésre ítéli. A port szaídi stadionban 2012 februárjában 74 embert öltek meg, amikor összecsapás tört ki a két csapat szurkolói között.

Az ítélet kihirdetését követően Port Szaídban, Szuezben és Iszmailaban is az utcára vonultak az emberek, ahol a rendőrség könnygázzal válaszolt az összecsapásokra. Murszí „Egyiptom érdekében” rendkívüli állapotot hirdetett ki, valamint este kilenc és reggel hat között kijárási tilalmat rendelt el.

Mohamed Murszí politikai egyensúlyát is próbálja helyrebillenteni egy ismételt nemzeti párbeszéd keretein belül, amely megoldhatná a fennálló politikai krízist és visszaszoríthatná a kormányellenes tüntetéseket, de az ellenzéki pártok nem ülnek tárgyalóasztalhoz. A korábbi elnökjelölt, Hamdeen Sabahi elmondta, hogy a párbeszéd nem jelent automatikusan sikert, ugyanis már egyszer részt vettek egy ilyen tárgyaláson, de az semmin nem változtatott és a Nemzeti Felszabadítási Front vezetője szerint is csupán látszólagos célokat szolgál a kezdeményezés. Ezúttal az ellenzék csak akkor hajlandó tárgyalni, ha feltételeiket teljesíti a vezetés, ami a decemberben elfogadott alkotmány megváltoztatására irányul.

Kántor Adrienn

Friss hírek