Vajdaság Köztársaságot követelő plakátok lepték el Újvidéket

Hétfőre virradóra plakátok lepték el Újvidéket, amelyek tartalmuk szerint – Vajdaság Köztársaság – Szabadságot Vajdaságnak – köztársasági rangot követelnek a tartománynak. A plakátok aláírója a Vajdasági Párt.

Egyes helyeken a sárga-kék-zöld színű plakátokat egyenesen a Harmadik Szerbia (Treća Srbija) Vajdaság megszüntetését követelő plakátjaira ragasztották.

A Vajdasági Párt közleményt is adott ki, amely szerint nem fogja megengedni, hogy megismétlődjék 1988, amikor Újvidéken a „joghurt-forradalommal” gyakorlatilag megszüntették Vajdaság széleskörű autonómiáját.

„Vajdaságot senki ne tanítsa arra, melyik a nyelve és milyen az írásmódja, mi a fővárosa, mikor élte virágkorát, s mikor a hanyatlását. A vajdasági föld nem eladó! Harcolni fogunk az identitásunkért minden, rendelkezésünkre álló demokratikus eszközzel, mert ez a mi generációnk kötelessége”, üzente a Vajdasági Párt, amely célkitűzésének Szerbia és Vajdaság egyenrangú kapcsolatát tartja egy közös államon belül, továbbá egy új alkotmány meghozatalát, amely Vajdaságot köztársaságként határozza meg egy összetett, szövetségi államon belül. Az ilyen Vajdaságnak lesz törvényhozó, végrehajtó és bírósági hatalma, önálló döntéshozatali joga saját tartalékait, vagyonát és bevételét illetően, áll egyebek között a Vajdaság Köztársaság – Szabadságot Vajdaságnak! jelmondattal fejeződő közleményben.

A Vajdasági Párt a Negyedik Vajdasági Konvenció tagja, amely a múlt év áprilisában hozta meg a Vajdaság Köztársaság nyilatkozatot. Ebben fejtik ki a Szerbia Szövetségi Köztársasággal kapcsolatos elképzelésüket, amely szerint Szerbia és Vajdaság egyenrangú tagállam lenne.

A Vajdasági Párt élén Aleksandar Odžić, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga korábbi tisztségviselője áll.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek