Az IMF nem hisz az alacsony magyar hiányban

A Nemzetközi Valutaalap tegnap publikálta szokásos negyedéves felülvizsgálatának záró jelentését Magyarországról. Az intézmény a GDP idei stagnálását várja, az ország bruttó finanszírozási igényét pedig meglehetősen nagynak tartja. Az IMF szerint 3,25% lehet az idei költségvetési hiány, és jövőre és 2015-re is a maastrichti kritérium által jelölt 3%-nál magasabb deficitet vár. A szervezet figyelmeztet, hogy a további monetáris lazításokkal óvatosan kell bánnia az MNB-nek, és a devizatartalék szintjét kellően magas szinten kell tartani, hogy az esetleges sokkokra megfelelően tudjon reagálni a jegybank.

Az NGM közleményében jelezte a jelentés kapcsán, hogy a hiányt 3% alatt tartják, hiszen a kormány elkötelezett, hogy Magyarország kiléphessen a túlzott deficit eljárás alól. Varga Mihály tárca nélküli miniszter üdvözölte, hogy az IMF is kedvező trended vázolt fel, bár hozzátette az Európai Bizottság még jobb mutatókat becsült hazánkra (az EB tavaly év végi jelentésében 3% alatti hiányt jelzett előre). Varga szerint e jelek arra utalnak, hogy Magyarország kikerülhet az EDP eljárás alól.

Szerintünk is kicsit pesszimista a Valutaalap jelentése. Bár mi is lefelé mutató kockázatokat látunk a jelenleg 0,4%-os GDP növekedési előrejelzésünkben, a 2,7%-os hiánycélt szerintünk jó eséllyel teljesítheti a kabinet. A költségvetést ugyanis jelentős, a GDP közel 2%-ára rúgó, 600 milliárd Ft-os tartalékok beépítésével tervezte a kormány, így a kockázatok (e-útdíj, online pénztárgépek, felsőoktatás, vártnál kisebb gazdasági növekedés hatása) valószínűleg fedezhető ebből.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »