Dengue-láz: 16 halálos áldozat Paraguayban

Az Közegészségügyi Minisztérium közlése szerint Paraguayban a szúnyogok által terjesztett trópusi dengue-láznak már 16 halálos áldozata van idén. Tízen közvetlenül a betegség miatt, további hat áldozat pedig a szövődmények következtében hunyt el. A betegség tüneteivel 13 ezer főt kezelnek kórházban. 

A megbetegedések 67 százaléka a fővárosban, Asuncióban van. Azonban az intenzív gázosítási kampánynak köszönhetően – azokon a területeken, ahol a legnagyobb az előfordulási arány – a lárvák száma rohamosan csökkent.  

A gázzal történő irtást katonák végzik együttműködve a Mezőgazdasági Minisztérium fertőzésekkel foglalkozó osztályával. A szomszédos Brazília Mato Grosso államában is szükségállapotot rendeltek el a fertőzöttek növekvő száma miatt, a hatóságok minden támogatást megadnak a betegséggel szembeni küzdelemben.

A kór tünetei: magas láz, hányás, hasmenés, bőrkiütések. A védekezés legjobb módja a szúnyogok megfelelő irtása és szúnyogriasztó használata. A Magyar Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata is felhívja a térségbe utazók figyelmét, hogy kerüljék el e fertőzött területeket. 

Buday Barbara

Friss hírek