Észak-Korea újabb nukleáris kísérlettel fenyeget

Észak-Korea csütörtöki hivatalos bejelentése szerint harmadik nukleáris kísérleti robbantására készül, amelynek elsődleges célpontja „ősellensége”, az Egyesült Államok lesz. Huszonnégy órával később Dél-Koreának is fenyegető üzenetet küldött északi szomszédja.

Az észak-koreai KCNA központi hírügynökség csütörtökön közölte az ország legfelsőbb katonai irányító szerveként működő Állami Védelmi Bizottság nyilatkozatát, amely szerint az ország készen áll egy nukleáris kísérleti robbantásra és nagy hatótávolságú rakéták felbocsátására – írja a BBC. A fenyegető üzenet két nappal azután érkezett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elítélte Észak-Korea decemberi rakétakísérletét és tovább szigorította az ország elleni szankciókat –amely intézkedéseket Phenjan törvénytelennek tart. Huszonnégy órával később Phenjan egy újabb fenyegető nyilatkozatot tett, amelyben figyelmeztette Dél-Koreát, hogy „komoly fizikai ellenintézkedésekre” számíthat, amennyiben végrehajtja az ENSZ és az USA által az országra kivetett szankciókat, mivel a „szankciók háborút és Phenjan elleni hadüzenetet jelentenek”.

A kísérlet célpontjaként az ázsiai ország „esküdt ellenségét”, az Egyesült Államokat jelölte meg, azonban az időpontról ez idáig nem esett szó. Észak-Korea már végrehajtott két nukleáris kísérletet, 2006-ban és 2009-ben, azonban ez lenne az első Kim Dzsongun vezetése alatt – aki 2011 decemberében vette át az ország vezetését elhunyt apjától, Kim Dzsongiltől. Az észak-koreai nukleáris tesztállomásokat megfigyelő dél-koreai és amerikai szervek legújabb jelentései megerősítették annak lehetőségét, hogy az ország valóban egy harmadik nukleáris kísérletre készülhet.

Észak-Korea 2006-os, első nukleáris tesztje kevesebb mint 1 kilótonnányi TNT, míg a 2009-es tesz már körülbelül két kilótonnányi TNT-nek megfelelő nagyságú robbanást eredményezett (összehasonlításképp, a Hiroshimára ledobott atombomba 13-18 kilótonna TNT robbanásával ért fel). Szakértők szerint az előző két nukleáris teszt során plutóniumot használhattak hasadóanyagként, azonban ez alkalommal valószínűleg urániumot fognak tesztelni. Megfigyelések alapján valószínűsíthető, hogy Phenjan két atombombához szükséges mennyiségű urániumot képes előállítani évente.

A japán kormány forrásai szerint Phenjan fúzióval felerősített atombomba tesztjére készül – számolt be a japán Aszahi Simbun napilap. Ez a technológia azért különleges, mert a fúzió segítségével a fissziós bomba hatásfoka akár duplájára is növelhető, így egy hagyományos nukleáris bomba egynegyedének megfelelő súlyú hasadóanyaggal is ugyanakkora robbanás idézhető elő.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és több szomszédos ország is felszólította Észak-Koreát nukleáris kísérleteinek leállítására. „További provokációk csak növelnék Phenjan elszigeteltségét, a folytatódó nukleáris és rakétaprogramok nem válnak az észak-koreaiak javára” – nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője.

Ezalatt a kínai külügyminisztérium felszólított minden érintett felet, hogy „tartózkodjanak minden olyan cselekvéstől, amely fokozhatja a helyzetet a térségben”. Peking, Észak-Korea legfontosabb szövetségese és legnagyobb kereskedelmi partnere, szintén támogatta a keddi ENSZ BT határozatot, amit Phenjan valószínűleg nem nézett jó szemmel. Az ENSZ szankciók kínai támogatottsága azt mutatja, hogy Peking igyekszik reagálni az Obama-kormány Ázsia felé forduló külpolitikájára azáltal, hogy egyensúlyozni próbálja a régió biztonsága és stabilitása iránti felelősségteljességének kimutatását és a Phenjannal való kapcsolat fenntartását.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »