A kolumbiai elnök párbeszédet sürget a kábítószerek ügyében

Juan Manuel Santos, kolumbiai elnök párbeszéd megkezdését sürgeti az európai országokkal annak érdekében, hogy értékeljék a kábítószer-kereskedelem ellen folytatott harc jelenlegi helyzetét és új stratégiákat dolgozzanak ki annak hatékonyabbá tételére.

Bejelentését egy csütörtökön tartott, újévi találkozón tette meg, amelyen a Bogotába akkreditált diplomaták vettek részt. Az elnök hangsúlyozta, hogy a téma megvitatása nem alapulhat elfogult előfeltételezéseken, hanem a legteljesebb mértékben nyitottnak kell lenni az újfajta megoldásokra. Erre azért van szükség, hogy megtalálják a legmegfelelőbb eszközöket a világ fiataljainak megóvására attól, hogy illegális drogügyletek áldozataivá váljanak, illetve ki legyenek téve az ezzel járó egyéb veszélyeknek. A probléma megoldása szerinte azért is sürgető, mert a jelenlegi állapot fokozza az erőszakot és a terrorizmus finanszírozásához is nagyban hozzájárul.

A kolumbiai elnök egyike azoknak a latin-amerikai vezetőknek, akik egy ideje alternatív megoldások keresését javasolják a kábítószerek gyártása, kereslete és fogyasztása elleni küzdelemben.

  

Czifra Dóra

Friss hírek