Erősödő vallási ellentét Irakban

A hivatalos adatok szerint negyven, a Reuters információi alapján azonban eddig legalább ötvenöt halálos áldozata és mintegy száz sérültje van a hétfői és keddi iraki robbantásoknak, amelyeket nagyrészt a síita muzulmán lakosság ellen követtek el. Akadnak, akik szerint megismétlődhet a 2006-2007-ben történt eseménysorozat, amely során az erőszakos szektariánus cselekményeknek köszönhetően több ezren vesztették életüket.

Kedden heten vesztették életüket és huszonnégyen sérültek meg abban az öngyilkos merényletben, amelyet Tadzsiban, a fővárostól húsz kilométerre északra fekvő városban, egy katonai bázis közelében követtek el. Szemtanúk szerint több tucat autó állt sorba a kihelyezett ellenőrzőpontnál, amikor a merénylő felrobbantotta robbanóanyagokkal teli kocsiját. 

Szintén autóba rejtett bomba robbant Bagdad egyik északnyugati síita részén, Sulában. A merénylet során öten vesztették életüket és tizenhárman szenvedtek sérüléseket. 

A fővárostól harminc kilométerre délre fekvő városban, Mahmudijában szintén egy ellenőrzőpont közelében robbant fel egy autóba rejtett bomba. A robbantás során öten haltak meg, köztük két katona, további tizennégy ember pedig megsérült. 

Szerdán a Tuz Kurmatuban lévő síita „A Mártírok Kardja” mecsetben robbantott egy merénylő egy türkmén síita muzulmán temetése során. Az elkövető a gyászoló tömeg egy tagjának adta ki magát, és a szertartás közben élesítette a robbanószerkezetet. Rigot Mohamed, az iraki hadsereg szóvivője szerint a detonáció huszonhárom ember életét követelte, és legalább ötvenen szereztek valamilyen sérülést. A pánikba esett túlélők a merényletet követően szőnyegekbe csavarva, teherautókkal és gépkocsikkal szállították a város kórházába a sebesülteket és az áldozatokat. 

A merényletekért eddig senki sem vállalt felelősséget, azonban nagyon erős a gyanú, hogy az al-Kaida iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam áll a háttérben. A szervezet ugyanis már vállalta a felelősséget azokért a múlt héten elkövetett merényletekért, amelyekben közel száz ember vesztette életét, köztük Ajfan al-Esszavi, az iraki parlament egyik szunnita képviselője. Bár az Iraki Iszlám Állam gyengébbnek tűnik most, mint a 2006-2007-es szektariánus alapon történő vérontás idején, még mindig elég erős ahhoz, hogy egész tömegek ellen kövessen el merényleteket. A szervezet szeretné visszaszerezni az ellenőrzést azon területek felett, amik a 2003-ban kezdődött iraki háború során csúsztak ki a kezei közül. 

Irakban december végén kezdődtek a szunnita tiltakozások, miután az iraki hatóságok terrorizmus vádjával letartóztatták Rafie al-Isszavi szunnita pénzügyminiszter több testőrét is. Szunnita vezetők szerint az eset megtorlás volt a síita többségű kormány részéről, mert a pénzügyminiszter az iszlám szunnita ágához tartozik. A miniszter ellen még 2012 január elején bombatámadást is elkövettek. Amikor autójával hazafelé tartott bagdadi otthonába, eltalálta egy útszéli bomba. A miniszternek nem esett baja, három testőre azonban megsérült. Bár a miniszter nem volt biztos abban, hogy ő volt-e a célpont és valóban gyilkossági kísérletnek esett-e áldozatául, a szunnita muzulmán lakosságban mégis tovább erősödött az érzés, hogy veszélynek és szisztematikus támadásoknak vannak kitéve. 

A szektariánus ellentét azóta nő az országban, mióta az amerikai hadsereg 2011 végén kivonta csapatait. Félő, hogy a szomszédos Szíriában dúló konfliktus átgyűrűzhet Irakba, és még inkább kiélesíti a szektariánus ellentéteket, tovább növelve az erőszakos cselekmények számát. A hetek óta tartó többezres szunnita demonstrációkat, amelyek főleg Anbar tartományban jellemzők, Nuri al-Maliki síita miniszterelnök igyekszik lecsillapítani. A szunniták szerint az elmúlt egy évtized alatt, vagyis az amerikai invázió során a szunnita lakosság a politikai és szociális élet peremére került. Való igaz, hogy a volt szunnita vezető, Szaddám Husszein megbuktatása óta síita többséggel zárták a választásokat, valamint a síita-szunnita-kurd kormánykoalícióban is síita többség uralkodik.

A tüntetések nyomására Maliki kinevezte helyettesét, Husszein al-Sahrisztánit, hogy vizsgálja meg a tüntetők követeléseit. A korábban az al-Kaida Amerika-ellenes harcának bázisának számító Anbar tartományban demonstrálók letáboroztak egy autópályán és kijelentették, hogy addig nem hajlandóak felhagyni a tüntetésekkel, amíg nem teljesítik a követeléseiket. Felszólították a kormányt, hogy módosítsa a terrorizmusellenes törvényeket, valamint nagyobb beleszólást és ellenőrzést akarnak abban a kampányban, amelyet Szaddám Husszein törvényen kívül helyezett pártjának, a Baasz párt korábbi tagjai ellen folytatnak. A szunnita vezetők szerint ugyanis jelenleg mindkét intézkedés a szunnita kisebbség kárára van. A keményvonalas szunnita iszlamisták egyenesen Maliki lemondását, sőt, egy autonóm iraki szunnita régió létrehozását akarják. 

Lorencsics Emese

Friss hírek