Megújuló energiába fektet be Nicaragua

Nicaragua 300 millió dollárt fektet be az új energiaellátásba, a beruházást 2013-ig befejezik – nyilatkozta Emilio Rappaccioli energiaügyi miniszter. 2007-2011 között, több mint 1 milliárd dollárt fektettek be a programba. 

Az Energiaügyi és Bányászati Minisztérium – együttműködve a Managuai Műszaki Egyetem energetikai részlegével – annyit árult el a tervekről, hogy nyugaton geotermikus energiafejlesztésbe, Rivas déli tartományaiban szélenergia kialakításába, Larreynaga környékén pedig a vízi energiaellátás fejlesztésébe kezdenek. A három tervezet összesen 284 millió dollárba kerül, további 26 milliót pedig a közhálózatok korszerűsítésére fordítanak majd. 

További elképzelés, hogy 2014-18 között 1,2 milliárd dollárt költenek hasonló célra. Nicaragua energiafogyasztásának 40,5 százaléka már 2012-ben megújuló forrásokból származott, ami 8,9%-kal volt magasabb a tavalyinál. A célkitűzés, hogy ez az arány 2013-ban 50 százalék legyen, és elsősorban víz, szél és vulkáni hő felhasználásával valósuljon meg. A közép-amerikai ország 2017-ig 90 százalékban megújuló energiaellátásra kíván átállni.  

A Climascopio 2012 jelentés szerint – amelyet júniusban az ENSZ Fenntartható Fejlődésről tartott konferenciáján hoztak nyilvánosságra – Nicaragua Brazíliát követve a második helyet szerezte meg a tiszta energiát felhasználó legvonzóbb országok közötti versenyben. 

Buday Barbara

Friss hírek