Clinton szigorítja a terrorizmus elleni fellépést

Az amerikai külügyminiszter bizottsági meghallgatáson vett részt a tavalyi líbiai amerikai követségi terrortámadás ügyében. Hillary Clinton a meghallgatáson elmondta, hogy sajnálja az ott történteket, hibásnak tartja magát, és azon dolgozik, hogy szigorítsák a terrorizmus elleni fellépést, hogy több ilyen eset ne fordulhasson elő. A beszámoló közben elszabadultak egy kissé az indulatok.

A meghallgatás felszínre hozta a hagyományos politikai törésvonalat, mivel a republikánusok érzésük szerint újfent rámutattak a demokrata külpolitikai elméletek, és gyakorlatok hiátusaira. Ez előrejelzi a lehetséges változtatási irányokat a doktrínális gondolkodásban. A jövőben változásokra azért van szükség, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljanak a hasonló cselekmények, melyek egyébként az amerikai közvéleményt is mélyen megrázták.

A republikánus oldalról vizsgálva viszont több tanulsággal jár a meghallgatás ténye. Egyrészt megerősödnek a konzervatív oldal politikai pozíciói, másrészt a szakemberei, elemzői több lehetőséget kapnak. Harmadrészt pedig az ilyen terrorista cselekmény fényében önmagától újraértelmeződik a konzervatív doktrínális gondolkodás.

Gregovszki Judit

Friss hírek