Magyar „ezüstérem” a rövidtávú adósságcsökkentésben

A görög után a magyar államadósság csökkent a legnagyobb mértékben az Európai Unióban 2011 és 2012 harmadik negyedéve között – derül ki az Eurostat államadósságról készült friss statisztikájából.

Görögország után Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 4,8 százalékponttal 2011 és 2012 harmadik negyedéve között, vagyis egy éves időtartamban. Többek között ez derül ki az EU statisztikai hivatalának szerdán közzétett adatsorából.

A magyar államadósság rátája GDP-arányosan 79 százalék körül volt 2012 harmadik negyedévében, ami a tízedik legmagasabb adósságszint a 27 tagú Európai Unióban. Az EU egészét illetően 85,1 százalékon, az eurózóna átlagában pedig 90 százalékon állt az állami eladósodás, mindkét mutató esetében több mint 3 százalékkal magasabban, mint egy évvel ezelőtt.

A tavalyi év harmadik negyedében Görögország állt a legrosszabbul, a GDP 152,6 százalékának megfelelő államadóssággal. A görögöket az olaszok (127,3%), a portugálok (120,3%) és az írek követték 117 százalékkal. Észtországban ezzel szemben 10 százalék alatt (9,6%) volt az államadóssági ráta, Bulgáriában 18,7 százalék, Luxemburgban pedig 21 százalék körül a GDP-hez képest.

2011 és 2012 harmadik negyedéve között huszonkét ország adósságrátája nőtt, és csak öté csökkent, köztük Magyarországé. A magyarok mellett a görögöknek (-11,1%), a letteknek, a dánoknak és a lengyeleknek sikerült lefaragniuk az államadósságból.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »