Túszdráma következményekkel

Az algériai túszdráma hatására az Amerikai Egyesült Államok megváltoztatja Afrika stratégiáját.

Az eredeti elképzelés szerint Amerika Algériát használta volna logisztikai háttérnek a mali konfliktus kezelésére. A változtatásra azért volt szükség, mert a korábbiakban Amerika nem kapott meg minden információt az algériai túszdrámával kapcsolatban.

Ez a döntés következményekkel jár Amerika mali konfliktussal kapcsolatos lépéseire, és megítélésére az afrikai országban. Változik a szükséges logisztikai háttér nagysága, és összetétele. Másrészt változik az esetlegesen beküldött katonai haderő létszáma. Másik szempontból viszont ezek a lépések egy agresszívabb amerikai katonai fellépést jelentenek a konfliktus kapcsán, ami feszültségekhez vezethet az ellentétes oldalon.

Ezek a változások hatással vannak mind az algériai túszdráma kimenetelére, mind pedig a mali-i konfliktus eseményeire. Egyik mellett sem lehet elmenni szó nélkül, mert mindkettő befolyással van a térség békéjére, és a benne elhelyezkedő államok egymáshoz való viszonyára; valamint az amerikai külpolitika alakulására – olvasható a Washington Postban, és az Aljazeera.com-on.

Gregovszki Judit

Friss hírek