Tiltakoznak az ukrán ellenzék nyelvtörvénytervezete ellen

Felháborítónak és aggasztónak tartja az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), hogy az ukrán ellenzéki pártok a közelmúltban olyan nyelvtörvény-tervezetet nyújtottak be a parlamentnek, amely diszkriminálná a nemzeti kisebbségeket, súlyosan sértené – más nemzetiségek mellett – a kárpátaljai magyar közösség anyanyelvű oktatási és nyelvhasználati jogait.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozat szerint az UMDSZ vezetése és egész tagsága felháborodással értesült az ukrajnai ellenzék által beterjesztett nyelvtörvénytervezetről. „A totális egynyelvűség bevezetésével fenyegető tervezet szerzői szerint Ukrajna nemzetállamként jött létre, tagadva ezzel több mint tízmillió, magát nem ukrán nemzetiségűnek valló polgár szerepét az államalkotás folyamatában, mi több, idegen nyelvet beszélőkké nyilvánítva őket” – áll a közleményben.

Az UMDSZ elnöksége által jegyzett nyilatkozat „roppant aggasztónak” tartja, hogy a törvénytervezet szerzői „az Alkotmány tiltása ellenére szűkítenék a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogait”. A magyar szervezet szerint a jogszabálytervezet diszkriminációval fenyeget, mivel korlátozásokat vezetne be bizonyos tisztségek betöltése, illetve a választhatósági jog érvényesítése terén, s emellett súlyosan sérülnének a nemzetiségek, így a magyar közösség anyanyelvi oktatásra vonatkozó jogai, abszurd korlátozásokat vezetnének be az írott és az elektronikus sajtóban.

Az UMDSZ elnöksége úgy véli, az ellenzéki nyelvtörvénytervezet ellentétes Ukrajna európai irányvonalával. Emellett sajnálatosnak tartja, hogy a nyíltan kisebbségellenes tervezet szerzői között a magyarellenességéről elhíresült Szvoboda (Szabadság) párt képviselője mellett olyan politikusok is vannak, akik az EU-integráció élharcosainak tartják magukat.

Az UMDSZ vezetése bízik benne, hogy az ukrán parlament képviselőinek többsége elutasítja a tervezetet, s ezzel hitet tesz a kisebbségi jogok érvényesítése, a valóban európai értékek mellett.

Az UMDSZ elnöksége külön nyilatkozatban foglalkozik a hatályos ukrán nyelvtörvény kárpátaljai végrehajtásával. Ennek kapcsán sajnálattal állapítja meg, hogy a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) legutóbbi ülésén az UMDSZ képviselői által beterjesztett kompromisszumos határozati javaslat ellenére sem született érdemi döntés a nyelvtörvény megyei szinten történő alkalmazásáról. A szövetség ezért felhívással fordul a megyei tanács vezetéséhez és képviselő-testületéhez, hogy minél előbb térjenek vissza a kérdés megvitatásához annak érdekében, hogy pozitív döntés szülessen az ügyben.

Az UMDSZ egyúttal beadvánnyal fordul Mikola Azarov ukrán miniszterelnökhöz, kérve, hogy a kormány minél hamarabb dolgozza ki a nyelvtörvény végrehajtási mechanizmusát.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »