Csak politikailag lehet aggályos az összevont választás

A BruxInfónak nyilatkozó uniós források nem látják jogi akadályát annak, hogy a magyar kormány jövőre egyidőben tartsa az országgyűlési és az európai parlamenti választásokat, politikailag azonban az EP és az Európai Bizottság is figyelmeztet: ha összemosódik a két választás kampánya, félő, hogy az állampolgárok belpolitikai megfontolások szerint voksolnak majd az EP-választáson is.

Semmilyen uniós jogszabály nem tiltja, hogy egy uniós tagállam egy napon tartsa az európai parlamenti, valamint az országgyűlési választásokat – közölték a BruxInfo megkeresésére bizottsági és EP-források azt követően, hogy a magyar kormánypárt alkotmányos ügyekért felelős szakpolitikusa múlt héten lehetséges forgatókönyvként említette ezt.

Gulyás Gergely az InfoRádió múlt csütörtöki műsorában beszélt arról, hogy „a józan ész szerint nem zárható ki az a forgatókönyv, hogy 2014-ben egy időpontban tartsák az európai parlamenti és a most már egyfordulós országgyűlési választásokat, ha erre lehetőség van az alkotmányos keretek között és a mindenkire kötelező európai szabályozás szerint”. A politikus szerint így 2-3 milliárd forintot lehetne megspórolni azzal, hogy nincs külön választás.

Az Európai Bizottság intézményi ügyekért felelős tagjának szóvivője egyáltalán nincs meglepve a magyar kormány törekvésén. Anthony Gravili a BruxInfónak elmondta, „gyakori, hogy egy uniós tagállam a költségek csökkentése, és a választói részvétel bátorítása miatt összevontan rendez választásokat”. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, jogi akadálya nincs annak, hogy egy napon tartson egy tagállam EP- és országgyűlési választásokat.

Ezt megerősítette a BruxInfónak egy európai parlamenti forrás is. Mint mondta, az EP-választások lebonyolításának időzítésére csak az a szabály vonatkozik, hogy az adott választási évben ugyanazon a kijelölt héten (csütörtöktől vasárnapig) kell valamelyik napon megrendeznie minden tagállamnak az európai parlamenti képviselői választásokat. (Legutóbb 2009. június 4-7. között tartották a voksolást az EU 27 tagállamában.)

Politikailag mégis aggályos lehet

A szakértő ugyanakkor megjegyezte, bár logikusnak tűnik, hogy Magyarország együtt tartsa a két voksolást, mindez szembemehet bizonyos uniós törekvésekkel. A forrás szerint mind ő, mind az EP-voksolások európai jellegéért aggódók is általában úgy gondolják, hogy az európai parlamenti választásokat szervesen el kell választani a belpolitikai történésektől. Szerinte valódi európai uniós kampányra lenne szükség minden tagországban, hogy a választók lássák, hogy a szavazatukkal hogyan befolyásolhatják a tagországuk európai uniós életét.

Az országgyűlési és az EP-választások megrendezése egy napon, valamint az így óhatatlanul is összekapcsolódó kampány azt eredményezheti, hogy az állampolgárok a belpolitikai preferenciáik alapján szavaznak majd az európai parlamenti képviselőkre is – mondta a BruxInfónak a parlamenti szakértő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek a jelenlegi választási rendszerben is megvan a veszélye, ugyanis az állampolgárok az EP-választásokon is az otthoni pártok jelöltjeire szavazhatnak, az pedig szerinte az adott tagállam politikai kultúrájától függ, hogy az EP-választási kampány honi, vagy európai ügyekről szól. Erre nincs semmilyen európai előírás, felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament szeretné mégis valahogy az európai témákra terelni a választási kampányt az EU nyártól már 28 tagállamában.

Előrehozná az EP a választásokat

Az EP tavaly novemberben fogadott el a 2014-es európai parlamenti választások lebonyolításáról egy állásfoglalást, azt a célt kitűzve, hogy közvetetten és részben az Európai Bizottság összetétele is az európai parlamenti választásoktól függjön.

A novemberben elfogadott határozatban az EP azt kérte a 2014-es választásokon indulni készülő európai pártcsaládoktól (lényegében saját maguktól), hogy nevezzék meg azt a személyt, akit szívesen látnának az Európai Bizottság elnökeként. Egyértelművé téve, hogy az adott személynek kulcspozíciót szánnak a pártcsaládok, a képviselők azt is kérik, hogy a bizottsági elnökjelölt játssza a legfőbb szerepet az európai parlamenti választási kampányban.

EP-forrás az ötletről

„Az országgyűlési és az EP-választások megrendezése egy napon, valamint az így óhatatlanul is összekapcsolódó kampány azt eredményezheti, hogy az állampolgárok a belpolitikai preferenciáik alapján szavaznak majd az európai parlamenti képviselőkre is.”

Az Európai Parlament ezzel lényegében felsorakozott José Manuel Barroso ötlete mögött. A Bizottság elnöke már a tavaly szeptemberi, nagyívű értékelő beszédében (State of the Union) ismertette az elképzeléseit, mely szerint a következő EP-választásoknak egyebek mellett a Bizottság megválasztásáról is szólnia kellene. Maga Barroso is azt javasolta, hogy az európai pártok előre nevezzék meg, hogy kit látnának szívesen az Európai Bizottság elnöki székében.

A javaslat egyszersmind válasz lenne azokra a visszatérő kritikákra, amelyek szerint az Európai Bizottság nem közvetlenül választott testület, és így a demokratikus legitimációja is sokak szerint megkérdőjelezhető.

Az Európai Parlament a határozatában azt is kéri, hogy 2014 júniusa helyett már májusban rendezzék meg a tagállamokban az EP-választásokat. A képviselők szerint a május 15-18., vagy a május 22-25. közötti periódus lehetne megfelelő a voksolásra. Az EP szerint ezzel elegendő ideje lenne a képviselőknek arra, hogy felkészüljenek a júliusban esedékes bizottsági elnöki választásra. Így biztonsággal hivatalba tudna lépni az új Európai Bizottság 2014. november 1-jén.

Ez újabb logikus érvet szolgáltathat a magyar kormány számára arra, hogy együtt tartsák meg az országgyűlési és az EP-választást, hiszen az új alkotmány arról rendelkezik, hogy a parlamenti választásokat minden negyedik év áprilisában vagy májusában kell megtartani. Gulyás Gergely szerint „így adná magát a lehetőség, hogy egyben legyen a két választás”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a voksolás időpontját a köztársasági elnöknek kell kitűznie.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »