Halálos összecsapások India és Pakisztán között

Újabb áldozatokat követelve ismét fellángolt az indiai és pakisztáni hadsereg összetűzése a vitatott kasmíri határszakaszon, amely évtizedek óta gátat képez a két ország kapcsolatának konszolidációjában.

A pakisztáni katonaság forrásai szerint az indiai hadsereg alakulatainak támadásában vesztette életét egy pakisztáni katona csütörtökön, amely a harmadik haláleset a vitatott kasmíri határszakaszon az elmúlt öt napban. 

Indiai beszámolók szerint kedden két katona esett áldozatul a pakisztáni csapatoknak, egyiküket különös kegyetlenséggel lefejezték. Vasárnap a pakisztáni hadsereg vádolta meg Indiát egy katonájuk meggyilkolásával és egy további megsebesítésével.

A muszlim többségű Kasmír himalájai régiója mintegy hatvan éve képzi szembenállás tárgyát India és Pakisztán között. A két állam egyaránt teljes területében magának követeli Kasmírt, amit csak részben birtokolnak, miután az 1947-48-ban kirobbant első indiai-pakisztáni háború tűzszünettel és a Kasmír indiai és pakisztáni részét de facto elválasztó demarkációs vonal kijelölésével ért véget. Ennek 1972-es újratervezése az Ellenőrzési Vonal, amely a mai napig továbbra sem jelent megegyezést az érintett felek között. 

India a jelenlegi viszonyok nemzetközileg való elfogadtatására törekszik, amely Pakisztán és a kasmíri aktivisták ellenállásába ütközik: utóbbiak egyaránt nagyobb ellenőrzéshez szeretnének jutni a vitatott területen. Bár India Kasmír teljes egészét India részének tekinti, lehetséges módosításokkal az Ellenőrzési Vonal határegyezségének ratifikálását is elfogadhatónak tartaná. A közvetítő országok, Egyesült Államok és Nagy Britannia szintén a határvonal nemzetközi elismerését tartja megoldásnak. Pakisztán számára ugyanakkor az Ellenőrzési Vonal végleges határvonalként való beiktatása elfogadhatatlan, miképpen a muszlim többségű Kasmír-völgy továbbra is India részét képezné. A status quo formalizálására szintúgy nem egyezik azon kasmíri felkelők törekvéseivel, kik 1989 óta küzdenek az állam teljes függetlenségéért. 

Az Ellenőrzési Vonal mentén 2003 óta érvényben lévő újabb fegyverszünetet mindkét fél sorozatosan megsértette, de az elmúlt két évben viszont viszonylag hallgatag volt a régió,  elsősorban amiatt, hogy Pakisztán az Egyesült Államokkal való viszontagságos kapcsolata, illetőleg gazdaságának gyengeségeiből fakadóan közeledni próbált Indiához. 

Az elmúlt napok halálesetei azonban aggodalomra adnak okot, és a két ország közötti viszony súlyosbodásával fenyegetnek. Indiai oldalról Omar Abdullah, Kasmír főminisztere, továbbá Salman Khurshid külügyminiszter a kedélyek lecsillapítására intett, míg egyes szélsőséges indiai nacionalisták megtorlást követelnek: a probléma békés megoldása még várat magára. 

Dóczi Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »