Matolcsy szerint új idők jönnek a jegybankban

Nem hozott meglepetést az EKB tegnapi döntése, 0,75%-os szinten maradt az alapkamat. A negatív körül kialakult egyre erősebb spekulációk pedig tévesnek bizonyultak, az EKB ugyanis 0,0%-on hagyta a bankoknak fizetett betéti rátát. Mario Draghi, EKB elnök sajtótájékoztatóján pedig arra utalt, hogy egyelőre nem is számíthatunk további lazításra.

A forint a tegnap reggeli erősödési kísérlet után gyorsan visszapattant 290 fölé, és estére a 293-as szint fölött tudott csak megállni a hazai deviza leértékelődése. Két ok is szerepet játszott a gyengülésben. Egyrészt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szokásos heti publicisztikájában ismét emlékeztette a befektetőket, hogy márciustól új szelek járnak majd az MNB-ben. Amellett, hogy az alapkamatot várhatóan tovább csökkenti a jegybank, új, nem-konvencionális eszközöket is bevezethet, melyek tovább tépázhatják a forint erejét. Másrészt viszont Mario Draghi szavai is a forint ereje ellen hatottak, hiszen az EKB úgy tűnik, egyelőre nem csökkenti a kamatokat, így – a lazuló hazai monetáris politikával – fokozottabban olvad a hazai fizetőeszköz kamatelőnye.

Ma jelentősebb piacmozgató adatok nem érkeznek a nagyvilágból, viszont a japán jegybank bejelentése erősítheti a piaci optimizmust. Ez mind a globális, mind a hazai tőkepiacokon érződhet ma.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »