Aszad béketerve nem jelent áttörést

Több mint féléves hallgatás után béketervvel lépett a nyilvánosság elé Bassár el-Aszad szíriai elnök. Kifejtette: országa külföldi érdekeknek és vallásos terroristáknak esett áldozatul, a kiutat nemzeti párbeszéd jelentheti. Lemondásáról nem esett szó.

A damaszkuszi operaházban vasárnap éljenző hívei előtt megtartott beszédében Aszad Isten ellenségeinek és a Nyugat bábjainak nevezte ellenfeleit, kijelentve ugyanakkor, hogy hajlandó párbeszédet kezdeményezni azokkal, akik “nem árulták el Szíriát”.

Az elnök háromlépcsős békefolyamatot vázolt fel. Amint a külföldi érdekcsoportok felhagynak a szíriai ellenzék felfegyverzésével, a hadsereg is kész lesz beszüntetni az erőszakot, bár fenntartja jogát az államérdek megvédésére. Ezután a kormány konferenciát hívna össze különféle “szíriai személyiségek és politikai pártok” részvételével, hogy elindítsa a “nemzeti párbeszédet”. A konferencia eredményeit egyezményben rögzítenék, majd az ez alapján kialakított új alkotmánytervezetet népszavazásra bocsátanák. Az elfogadott alaptörvény útmutatása szerint választásokat írnának ki, és megalakulhatna egy új kormány. 

Az ellenzék nem alkuszik

A tervben nem szerepelt olyan kitétel, hogy Aszad hajlandó lenne lemondani posztjáról a politikai átmenet kedvéért. Az általa felajánlott engedményekhez hasonlókat pedig már a konfliktus korábbi stádiumában is elégtelennek és megkésettnek ítéltek ellenfelei.

Korábbi nyilatkozataival megegyezően Aszad továbbra is tartotta azt a nézetét, hogy a szíriai polgárháború nem a családja évtizedes uralma ellenében, hanem külföldi érdekek mentén alakult ki. Többször is utalt az ellenzék soraiban harcoló vallásos fundamentalisták jelenlétére, az al-Kaidával összeköttetésben álló terroristáknak nevezve őket. Úgy vélte, a háború Szíria ellen irányul, egy maroknyi szír és egy csomó külföldi közreműködésével, tehát a haza védelme a tét. 

Az ellenzék nemzetközileg is elismert ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Koalíció határozottan visszautasította Aszad ajánlatát, hangsúlyozva, hogy a tárgyalások alapfeltétele az elnök távozása. George Sabra, a koalíció alelnöke szerint a terv nem is nevezhető kezdeményezésnek, inkább annak a megerősítése, hogy a rezsim folytatja a harcot saját népe ellen. 

Egy másik, mérsékeltebb ellenzéki csoport, a Szíriai Demokratikus Átmenet Nemzeti Koordináló Testülete (NCB) szintén elzárkózott a kormánnyal való egyeztetéstől, bár hétfőn Wael al-Halaki miniszterelnök megtette az erre irányuló első lépéseket. Az NCB vezetője, Hasszán Abdel Azim az egyeztetés feltételeként kikötötte többek között a fegyveres erőszak beszüntetését, a letartóztatottak szabadon engedését, illetve a háború sújtotta területek humanitárius ellátását. Hozzátette: “Bármilyen tárgyalás csak az ENSZ és az Arab Liga bevonásával történhet.”

Füstbe ment ENSZ-terv?

A nyugati országok vezetői sem voltak elragadtatva Bassár el-Aszad bejelentésétől. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Victoria Nuland közleményében a valóságtól elrugaszkodottnak nevezte Aszad beszédét, amely “a rezsim újabb erőfeszítése a hatalom megtartására, és semmit nem tesz a szíriai nép által áhított politikai átmenet előmozdításáért”. William Hague brit külügyminiszter Twitteren foglalta össze véleményét: a tervezet “több mint álszent… a reformokkal való üres hitegetés senkit nem téveszt meg”.

Az Európai Unió külügyi főbiztosa, Catherine Ashton megerősítette korábbi álláspontját: Aszadnak mennie kell, hogy lehetővé tegye az átalakulást. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára csalódottságát fejezte ki, amiért Aszad nem fogadta el a szervezet szíriai különmegbízottja, Lakhdar Brahimi által előterjesztett javaslatot, amely szerint egy átmeneti kabinet készítené elő a választásokat.

A szír kormányt támogató Irán viszont kiállt az elnök kezdeményezése mellett, amely “visszautasít bármilyen erőszakot, terrorizmust vagy külföldi beavatkozást” Ali Akbar Szalehi perzsa külügyminiszter szerint. Aszad másik fő szövetségese, Moszkva nem reagált az eseményekre, mert az ortodox karácsony idején az orosz diplomácia is szünnapot tartott.

Vas Gabriella

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »