Megállapodást írt alá Tadzsikisztán és a NATO

A fegyverkészletek biztonságára és kezelésére vonatkozó egyezményt írt alá csütörtökön a NATO és Tadzsikisztán. A megállapodáson túl a NATO 575.000 eurót is biztosít a sikeres megvalósításhoz.

A megállapodás még tavaly, Brüsszelben született meg, de a tadzsik parlament alsóháza egy, december 26-ai halasztás után végül csütörtökön döntött hivatalosan is annak ratifikálásáról. Ennek okául azt jelölték meg, hogy az eredeti (francia és angol nyelvű) szöveg tadzsik fordítása nem volt teljesen pontos, így a képviselők többsége nem értette teljes mértékben annak tartalmát.

Az egyezmény szerint 2014 végéig ún. Fegyver és Muníció Hatástalanító (WAD) csapatok  fognak tevékenykedni a közép-ázsiai országban. A WAD célja elsősorban az illegálisan felhalmozott veszélyes fegyverek és lőszerek begyűjtése a lakosságtól, valamint azok határokon átnyúló csempészésének visszaszorítása. Utóbbinak kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a NATO, különösen a déli, Afganisztánnal határos területeken. Az összegyűjtött készletek egy részét biztonságos és őrzött raktárakba helyezik, a sérült vagy már használhatlan eszközöket pedig megsemmisítik.

Fontos része a megállapodásnak a támogatás elosztásának megszabása, a legfontosabb tétel a határok menti aknamezők felszámolása, amit egyébként Tadzsikisztán már 1998 óta folytat de még mindig nagy kockázatot jelentenek.

Az akció magában foglalja továbbá a WAD egységek kiválasztását, kiképzését és telepítését is. A projektet a NATO Fenntartó és Ellátó Ügynöksége, a NAMSA felügyeli, együttműködésben a helyi kormányzati és katonai szervekkel.

A megvalósításhoz folyósított 575.000 eurót több állam biztosítja: javarészét (373.000 eurót) Kanada, a fennmaradó összeg adományozói között pedig ott van Írország, Japán, Nagy-Britannia és Törökország. 

Orbán Kinga

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »