Személycserék a fontos hivatalok élén

A második Obama-kormányzat személyi változtatásokkal kezdi a ciklust – adta hírül a Washington Post és a The New York Times.

Ahogy azt tudni lehetett, Hillary Clinton kijelentette, hogy Barack Obama elnök újraválasztása esetén nem vállalja el a második külügyminiszteri pozíciót. Ily módon adott volt, hogy erre a bizalmi posztra az újraválasztott elnök egy másik politikust nevez ki. Az új külügyminiszter megnevezése viszont sejtetni engedte azt, hogy további személycserék várhatóak más, nem kevésbé fontos tárcák élén.

A hétfői nap folyamán kiderült, hogy Obama elnök a következő négy éves ciklusra védelmi miniszterének Chuck Hagel-t nevezi ki, a CIA főnökének pedig John O. Brennan-t kéri föl. Utóbbi e hivatal betöltése terén jelentős tapasztalattal bír, hiszen az ifjabb George W. Bush kormányzása idején már betöltötte ugyanezt a pozíciót.

E lépések előrevetítik az obama-i külpolitikai gondolkodás szükségszerű módosulását, tekintve, hogy ismét csak számos konfliktusra, kihívásra kell Amerikának is megadni a választ.

Gregovszki Judit

Friss hírek