Egymillió kínai maradt víz nélkül

Kilenc tonna mérgező vegyszer került egy vegyi üzemből egy észak-kínai folyóba, amelynek következtében egymillió ember maradt víz nélkül – tudósított az esetről a sina.com hírportál.

A szennyezés még december végén történt, a helyi hatóságok ugyanakkor csak a hétvégén kaptak jelentést az esetről, és csak ezután fogtak intézkedésbe, nagy elégedetlenséget kiváltva ezzel a kínai társadalomból. A késlekedésért az illetékes Csangcse város polgármestere hétfőn hivatalosan is bocsánatot kért.

Az elmúlt napokban – részben a késlekedésének is betudhatóan – összesen mintegy kilenc tonna mérgező hatású anilin került a Csuocsang-folyóba, egy csőtörést követően, melyért a Lucseng városbeli Tianjin Ipari Csoport tehető felelőssé. A vegyszer folyóba kerülése a folyómenti városok ivóvízellátását is veszélyezteti, mivel a folyó Senszi és Hopej tartományt is összeköti. Jelenleg Handan város egymillió lakosa van a térségben ivóvíz nélkül, itt kisebb pánikot okozott az eset.A hatóságok tájékoztatása szerint 30 tonna anilint sikerült egy szomszédos, használaton kívüli víztározóban felfogni.

Az eset kapcsán eddig négy embert vontak felelősségre.

mti

Friss hírek