Vérdíjat tűztek ki az amerikai nagykövetre

Az al-Káida legveszélyesebbnek tartott jemeni székhelyű alszervezete (AQAP) három kilogramm arany vérdíjat tűzött ki Gerald M. Feierstein amerikai nagykövet fejére, illetve további több millió forint értékű jutalom az értéke minden halott amerikai katonának a szervezet interneten közzétett bejelentése szerint. Az ajánlat fél évig érvényes Jemenben, ahol az amerikai hadsereg és Abd-Rabbu Mansour Hadi elnök elszánt harcot vív az ország több déli tartományában bázist fenntartó terrorszervezet ellen.

A vérdíj célja, hogy „inspirálja és biztassa muszlim nemzetünket a dzsihádra”, idézte az amerikai SITE Hírszerzési Csoport az AQAP audiofelvételét. Az amerikai kormány katonai hadművelete távirányítású repülőgépek, vagyis drónok bevetésére épül, az utóbbi hétvégén is több al-Káida tagsággal vádolt személyt likvidáltak ezzel a módszerrel. A Stanford és a New York-i Egyetem szeptemberben készített közös jogi tanulmánya ugyanakkor kimutatta, hogy az emberi jogi aggályokon túl a drónok bevetése kontraproduktív, vagyis növeli a szélsőséges csoportok, így terrorszervezetek táborát.

A jemeni amerikai nagykövetség nem fűzött hozzá semmit a terrorszervezet nyilatkozatához. A jelenlegi nagykövet 2010. szeptembere óta tölti be hivatalát.

Éva Ádám

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »