Radičovát senki nem veszi komolyan?

Bár Iveta Radičová volt kormányfő lépten-nyomon elutasítja a politikába való visszatérését, az ellenzék és a közvélemény-kutatók folyamatosan napirenden tartják a kérdést. Általános vélekedés szerint ugyanis csak ő lenne képes legyőzni Robert Ficot.

Radičová azonban torkig van a politikával, nemrégiben azt mondta, hogy nem akarja elveszíteni utolsó eszményképeit is egy esetleges visszatéréssel.

Lucia Žitňanská, az ellenzéki SDKÚ-DS frakcióvezetője, Radičová volt igazságügyminisztere megérti volt főnökét, és méltatlannak tartja a volt kormányfő elnökjelöltsége körüli vitát. Szerinte ez azt a látszatot kelti, hogy Radičová szavait senki sem veszi komolyan.

„Számomra ez lealacsonyítónak tűnik” – jelentette ki Žitňanská, mondván, hogy ő tiszteletben tartja Radičová véleményét. Pártjának elnöksége viszont láthatóan nem így gondolja, mivel december 18-án úgy döntöttek, hogy az exkormányfő lenne a legmegfelelőbb köztársaságielnök-jelölt.

Žitňanská nem vett részt a szavazáson

„Nem tudtam, hogy egy efféle határozat elfogadása a szándék. Azonosulni tudok azzal, hogy Iveta Radičová nagyon népszerű, az emberek kedvelik és sokan el tudják képzelni elnökként” – véli Žitňanská, és hozzátette, hogy ő is nagyon támogatta Radičová előző elnökválasztási kampányát.

„Ez egy olyan poszt, amelyet Iveta Radičová kiválóan el tudna látni, politikai pártoktól függetlenül és nagy rálátással. Viszont respektálni kell a jelölt akaratát. Figyelem, ahogy erről a témáról nyilatkozik, és ebből indulok ki” – jelentette ki az ellenzéki frakcióvezető.

Szerinte az lenne a normális, ha valakit jelöltként emlegetnek, hogy elmennek hozzá, és megkérdezik, mit gondol erről. „Szerintem emberileg így tisztességes.” Ezért normálisnak tartaná ezt Radičová iránti tiszteletből is.

„Hiszen a miniszterelnökünk volt. Csak úgy pedig nem használnék fel neveket” – hangsúlyozta. Arról, hogy Radičovát végül megtöri-e a nyomásgyakorlás, Žitňanská nem elmélkedik. „Azt figyelem, amit Iveta Radičová mond. Nem szeretem az efféle spekulációkat. Tiszteletben tartom, amit mond” – zárta mondandóját.

Frešo szerint…

Másként gondolkodik minderről Pavol  Frešo, Žitňanská pártőnöke. Szerinte Iveta Radičovának az elnökválasztással kapcsolatban időre van szüksége, és ez rendben van – vélekedett Frešo. Az SDKÚ elnöke úgy gondolja, hogy Robert Ficót, vagy a Smer esetleges jelöltjét, aki Fico jóváhagyását elnyeri, csak a volt miniszterelnök lenne képes megverni. A politikus szerint az SDKÚ december 18.-án csak azt nevezte meg, amit a vezetés, a tagok és a választók túlnyomó többsége érez. „A legjobb jelölt Iveta Radičová lenne. Így neveztük meg. Azt tettük, ami a politikában normális és természetes, elmondtuk az igazságot” – jelentette ki Frešo.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek