Izraeli egyetem alakul Ciszjordániában

Izrael bejelentette, hogy a ciszjordániai Náblusz közelében, egy izraeli telepen lévő felsőoktatási intézmény egyetemi rangot kap, így megalakul az első izraeli egyetem palesztin területen. A lépést mind izraeli egyetemi oktatók, mind palesztin tisztviselők elítélik.

Az intézmény egyetemmé nyilvánításának kérdése már szeptemberben botrányt kavart Izraelben. A Felsőoktatási Tanács, amely az ország területén lévő hét egyetem szabályozásáért felel, ellenezte a lépést politikai irányultságúnak titulálva azt, és keresetet nyújtott be a döntés ellen az izraeli Legfelsőbb Bírósághoz. A már meglévő egyetemek vezetői attól is tartanak, hogy az új intézmény pénzügyi forrásokat vonhat el tőlük, ami megnehezítheti működésüket. A Palesztin Felsőoktatási Hivatal szintén elítélte a határozatot, és felszólította a világ egyetemeit, hogy bojkottálják az együttműködést az új intézménnyel.

Az 1982-ben létrehozott Ariel Campus a hétfői döntés értelmében ugyanolyan jogi státusszal fog rendelkezni, mint az Izrael területén lévő egyetemek. A palesztinok a területet leendő államuk részének tekintik, valamint a nemzetközi közösség is jogellenesnek és a békefolyamat hátráltatásának tekinti a területen lévő izraeli telepek építését, így Izrael nagy ellenvetéssel kerülhet szembe.

Izrael nemrég azt is bejelentette, hogy újabb telepeket fog létrehozni, bővítve ezzel a megszállt területek nagyságát. Mindkét döntés annak tudható be, hogy november végén az ENSZ Közgyűlésének százharmincnyolc tagja támogatta a Palesztin Hatóság státuszának nem tagállam megfigyelői államra változtatását. A további hatezer tervezett ház felépítése, így az újabb izraeli telepek létrehozása ellen mind Washington, mind több európai állam felemelte szavát. 

Lorencsics Emese

Friss hírek