Százmillió forintot kap Szász Jenő kutatóintézete

Száz munkatárssal kezdheti meg tevékenységét jövőre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amelynek létrehozására már idén százmillió forintot különített el a magyar kormány – adja hírül a Krónika.

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg az Orbán Viktor vezette kabinet határozata, amely szerint „a magyar örökség korszerű újrafogalmazása, a magyar jövő valódi határainak felismerése és tudatos kiépítése elősegítésének érdekében szükséges egyes állami feladatok ellátására” megalakul a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Mint ismeretes, Orbán Viktor októberben bízta meg Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) akkori elnökét az intézmény irányításával. (Az MPP október 13-i tisztújító kongresszusán Szász nem indult újabb pártelnöki mandátumért).

A magyar kormány akkori tájékoztatása szerint a felek egyetértettek, hogy a hatékony nemzetpolitikai cselekvéshez elengedhetetlenek a nemzetstratégiai alapkutatások, és szükségesnek tartják a Magyarországon már újonnan átalakított vagy átszervezés alatt álló, összefüggő gazdasági, közigazgatási, oktatási és egészségügyi rendszerek Kárpát-medencei kiterjesztését is.

Az Orbán-kabinet kedden napvilágot látott határozatából kiderül, a kormány a fenti célra még idén 350 ezer eurónak megfelelő összeget kíván fordítani, az intézet létszáma pedig 2013. januári indulásakor százfős lesz. A miniszterelnök egyúttal arra is utasítja Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy a kutatóintézet jövő évi működésének forrásai a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban módosító indítvány formájában szerepeljen a Miniszterelnökség fejezetben, külön költségvetési cím alatt.

A budapesti központi székhelylyel, valamint székelyudvarhelyi fiókintézettel megalakuló Nemzetstratégiai Kutatóintézet a magyar kormány nemzetpolitikai döntéseit előkészítő háttérintézményként működik majd a magyar közigazgatásban. Kormányhatározatban rögzített hatásköre lesz a történelmi nemzet fennmaradása és gyarapodása érdekében a magyarság kiemelkedő szellemi, kulturális és tudományos hagyományainak, eredményeinek figyelembevételével kutatási, felmérési és elemzési feladatokat végezni.

Nemzetstratégiai műhelyeket, nemzeti kutatásokat és kiemelt trendkutatásokat is koordinál majd, továbbá javaslatokat tesz a magyarországi és a Kárpát-medencei kulturális, társadalmi és gazdasági tér fejlesztése, a nemzeti összetartozás erősítése, a jövő nemzedékek támogatásának céljából.

„Az a dolgunk, hogy mélyre ássunk, mérjük fel objektívan a magyarság állapotát, felhasználva és rendszerezve az eddig felhalmozott ismereteket, hogy legyen egy olyan leltár, amelynek alapján akár tudományos alapon meg lehet tervezni a magyar jövőt” – számolt be korábban Szász Jenő a kutatóintézet majdani feladatáról. Az intézmény fő kutatási területeit sorolva megemlítette az oktatásügyet, az egészségügyet, a közigazgatást és a gazdaságot, mint amelyeket a világ magyarságára figyelve, a Kárpát-medencére kiterjesztve kívánnak vizsgálni.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »