Most már a banknak kell fizetni a lekötött betétért

A Credit Suisse után egy másik svájci bankóriás a UBS is a negatív kamat mellett döntött, vagyis ezek után az ügyfél fizet a banknak az elhelyezett betétei után. Úgy tűnik, tendencia lehet e lépésből, ami idővel akár jelentősen is gyengítheti a frankot, kiváltképpen a jelenlegi, kedvező nemzetközi piaci környezetben.

A svájci deviza tavaly nyárig tartó robbanásszerű erősödése nehéz helyzetbe hozta az alpesi ország exportőreit, 2011 augusztusában kétszámjegyű exportvisszaesést hozott a frank felértékelődése. A folyamat megállítása érdekében a Svájci Nemzeti Bank 1,2-nél húzta meg az euró frankkal szembeni árfolyamának alsó küszöbét, mely szintet, korlátlan mértékű intervencióval (euró vásárlással) őriz. Tavaly felmerült egy központilag elhatározott negatív kamat lehetősége is Svájban, mely eszköz egyszer már bevált, hiszen a frank 1970-es években tapasztalt hasonló hirtelen erősödésének szabott gátat. E tervből ugyan végül nem született döntés, ezúttal azonban a kereskedelmi bankok saját hatáskörükben kezdték bevezetni a szokatlan kamatozást, kihasználva a frank iránti rendkívül erős keresletet. A Credit Suisse december eleji lépését követően az EUR/CHF árfolyam egészen 1,217-ig menetelt a korábban megszokott 1,2 környékéről. A később ismét visszaerősödő frank a UBS tegnapi döntése után ismét 1,212-ig gyengült az euróval szemben.

A Svájci Nemzeti Bank holnap tartja kamatmeghatározó ülését. Az irányadó ráta rekord alacsony szintjén vélhetően nem változtat a jegybank, a fókuszban inkább a szokásos kérdés szerepel, hogy emeli-e az SNB az 1,2-es EUR/CHF árfolyamküszöböt. Időről időre felmerülnek hasonló spekulációk, mi azonban most erre nem számítunk, a jegybank valószínűleg most megelégszik a negatív kamat frankgyengítő hatásával. Arra azonban számítunk, hogy több forrásbőségben úszó svájci kereskedelmi bank is beáll a sorba.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »