Dél-koreai-magyar együttműködés: Working Holiday Program indul

Egyszerűbb lesz Dél-Koreában munkát vállalnia a magyar fiataloknak, miután decemberben aláírásra kerül az új, Working Holiday Programról szóló megállapodás.

Decemberben kerül aláírásra Dél-Korea és Magyarország kormányai között az ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló (WHP, Working Holiday Program) megállapodás, amely az aláírást követően azonnal hatályba is lép – tájékoztatott Jiwan Yoon, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövetségének első titkára. A kétoldalú egyezmény az üdülési céllal Dél-Koreába vagy Magyarországra látogató fiataloknak teszi lehetővé a rövid távú munkavállalást (esetleg tanulmányok folytatását). Az első utazások várhatóan 2013 elején indulhatnak.

Magyarország emellett a közelmúltban kötött WHP-egyezményt Új-Zélanddal is, továbbá hasonló megállapodás aláírását tervezi Kanadával és Tajvannal is, míg Dél-Korea számára Magyarország a 15. WHP partnerország, és bár egyelőre itt a legalacsonyabb az évi létszámkeret, ezt a program sikere esetén tovább növelik.

Munkavállaló fiatal turisták

A Working Holiday Programok ösztönzik a kultúrák közötti párbeszédet és szorosabb bilaterális kapcsolatokat eredményeznek azáltal, hogy lehetővé teszik az együttműködő országok fiataljai számára, hogy egy hosszabb nyaralás keretében munka tapasztalatot is szerezzenek. Az ebben a hónapban hatályba lépő megállapodás értelmében 100 magyar és 100 dél-koreai fiatal tölthet egy évet Dél-Koreában, illetve Magyarországon, amely időtartamban üdülhetnek, tanulhatnak és munkát vállalhatnak.

A vállalható munkák kerete ugyanakkor megszabott: a programban résztvevő fiatalok nem vállalhatnak munkát a szórakoztatóiparban, amely nem összeegyeztethető a jó erkölccsel és modorral. Ide tartozó munkakörök az énekes, a táncos, a zenész és az akrobata. Ezenfelül, a felsőfokú végzettséget igénylő foglalkozások közül az ügyvédi és doktori állásajánlatokkal sem élhetnek a jelentkezők. Fontos kiegészítés még, hogy akik nyelvtanárként vállalnának munkát Dél-Koreában, azoknak a WHP által biztosított vízum nem megfelelő, nekik más típusú vízumot kell igényelniük.

A nagykövetség titkára továbbá kiemelte, hogy „nincs százszázalékos garancia arra, hogy minden résztvevő munkát találjon, de a fiataloknak vállalnia kell a kockázatot”. Ennek elkerülése érdekében pedig javasolt, hogy a jelentkezők még a kiutazás előtt találjanak munkát a fogadó országban vagy rendelkezzenek az azonnali hazatéréshez szükséges összeggel, menetjeggyel. A program emellett korlátlan belépést is biztosít az országba a fiataloknak, így aki hosszú idő után sem talál munkát bármikor hazautazhat, illetve a munkavállalók is hazalátogathatnak.

A kérdésre, hogy mennyire könnyű Dél-Koreában munkát találni, Yoon elmondta, hogy a magyar jelentkezők közül azok lesznek a legkönnyebb helyzetben, akik érdeklődnek az ázsiai ország iránt, ismerik az ország nyelvét, illetve dolgoztak már korábban valamelyik koreai érdekeltségű vállalatnál, vagy egyszerűen csak szeretnék felfedezni a Koreai Köztársaságot. Dél-koreai részről a program elsősorban azokat a koreai fiatalokat célozza, akik befejezték felsőfokú tanulmányaikat, éppen ezért tapasztalatszerzésként szívesen kihasználják a WHP által nyújtott lehetőségeket. „A mai koreai fiatalok nagyon kalandvágyók” – magyarázta a titkár, hozzátéve hogy a dél-koreaiak szívesen utaznak Európába, így Magyarországra is.

A Working Holiday Programok igazi sikerét és célját ugyanakkor az jelenti, ha a szerződő felek állampolgárai a fogadó ország felfedezése és megismerése mellett olyan munkalehetőséget kapnak, amely a tervezett egy évnél hosszabb időtartamra is vonzóvá teszi az országot. Aki pedig a program által biztosított 12 hónapnál tovább is maradna a fogadó országban, annak időben el kell kezdenie a hosszabb tartózkodást biztosító dokumentumok ügyintézését.

A programról további információk az alábbi honlapon találhatók: http://www.whic.kr/en/Main/.

Tusor Anita, Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »