Most az egyszer jó hírt hoztak a görögök

Fordított helyzet állt elő pénteken, a tőzsdéken. Az eddig menetelő európai börzék lekonyultak, amikor is a Bundesbank lerontotta Németország növekedési számait (idén 0,7%-os növekedéssel kalkulálnak az eddigi 1% helyett, míg jövőre a bővülés csupán 0,4% lehet, a várt 1,6%-kal szemben). A tengerentúlon ezzel szemben lényegesen jobbak lettek a makro adatok. A novemberi munkanélküliségi ráta a várt 8% helyett 7,7%-ra csökkent az előző havi 7,9%-ról.

A hétvégén sem pihenhettek az elemzők és az újságírók sem. Görögország sikeres kötvény visszavásárlásról értesítette a befektetőket. Összesen 16 milliárd eurónyi állampapírt kínálnak fel a görög pénzintézetek a kormánynak (30 milliárdot akarnak könyv szerinti értéken leírni). Az átvétel 30,2-40,1% közötti értéken történhet meg. A személyi jövedelemadóval kapcsolatos reformterv is a trojka elé került, kedden szavazhatnak róla a parlamentben.

A mai európai piacnyitást Olaszország teheti izgalmassá, miután Mario Monti bejelentette a költségvetés elfogadása után lemond posztjáról. Ha a büdzsét karácsony előtt elfogadják, akkor február közepén megtarthatják a választásokat. Ráadásul GDP adat is érkezik.

Idehaza a MOL és az E-Star lehet a nap főszereplője. Az előbbi kapcsán a gáztározói kapacitások állami kézbe vétele okozhat kiábrándulást, addig az utóbbi esetében a csődeljárás bejelentése színesítheti meg a kereskedés képét.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek