Szíria jövőjéről tárgyaltak a nagyhatalmak

Az USA és Oroszország végre közös nevezőre juthat Szíria ügyében.

A fokozódó szíriai konfliktusról tanácskozott az amerikai és az orosz külügyminiszter az ENSZ különleges megbízottjával csütörtökön Dublinban – jelentette az AP és a Reuters. Hillary Clinton, Szergej Lavrov és Lakhdar Brahimi egy emberi jogi konferencia apropóján ült össze megvitatni egy közös stratégiát az Aszad-rezsim utáni Szíriában megvalósítható politikai átalakulásra.

Brahimi hasonló tervet dédelget, mint az elődje, Kofi Annan: elérni, hogy az Aszad-rezsim beszüntesse a fegyveres erőszakot, majd hogy az ellenzék és a kormányerők jelölteket állítsanak egy átmeneti kabinethez. A mediáció eddigi sikertelenségéért a nagyhatalmak egymást hibáztatták. Amerika nehezményezte, hogy Oroszország szövetségeseként védi a szír elnököt; Moszkva viszont attól tart, hogy az USA fegyveres beavatkozással akarna rendet tenni a polgárháború sújtotta országban.

Ezek az ellentétek a jelenlegi kezdeményezés sikerét is fenyegetik, a megbeszélés mégis annak a jele lehet, hogy közelítenek a felek álláspontjai a szíriai konfliktussal kapcsolatban. A tárgyalópartnerek szerint nagy áttörés egyelőre nem történt, de az eddigieket konstruktívként értékelték, és a napokban újabb hárompárti egyeztetésen folytatják a megoldás keresését.

Vas Gabriella

Friss hírek