Alaszka, a nemsokára bizonytalan

Alaszka bizonytalan állammá válhat a nem is olyan távoli jövőben – írja a New York Times. A választások után az adatok elemzése sokáig eltart, és összehasonlítva a korábbi választások eredményeivel, első hallásra meglepő következtetéseket lehet levonni – így történt ez most is. Alaszka elnökválasztási eredményéből kiderül, hogy Obama elnöknek ebben az államban sikerült javítania legjobban a négy évvel korábbi eredményén: akkor 22, most „csak” 14 százalékkal kapott ki riválisától. A fejlemény leginkább az akkori elnökjelöltek 2000-es 31 százalékos különbséghez képest figyelemre méltó.

A változás demográfiai okokkal magyarázható: sokan költöznek Alaszkába az olyan nyugati parti hagyományosan demokrata államokból, mint Kalifornia, Washington vagy Oregon. A regisztrált választók fele függetlenként sorolja be magát, ami az egyik legnagyobb arány az Egyesült Államokban. Bár a republikánusoknak több regisztrált szavazójuk van, mint a demokratáknak, egy népszerű demokrata jelölt a függetlenek megszerzésével győzelmet arathat.

Ha tehát a demográfiai tendencia folytatódik, és a demokratáknak sikerül megfelelő jelölteket indítani a későbbi választásokon, a republikánusok pozíciói meginoghatnak, és szoros verseny alakulhat ki a későbbi választásokon – azaz Alaszka bizonytalan állammá válhat.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek