Ghána hozta az elvárásokat

Alapvetően békésen, afrikai mércével példamutatóan zajlott le a ghánai elnök- és parlamenti választás, ami azonban nem volt mentes bénázásoktól és különféle visszaélésektől. Eredmény még nincs, az elnökválasztás az előzetes becslések szerint második fordulóban dőlhet el.

Nyolc elnökjelölt, kétesélyes választás

Az ország elnökét és a parlament tagjait is egy füst alatt megválasztotta tegnap Ghána, Afrika egyik legstabilabb, példaként emlegetett állama. Eredmények még nincsenek, várhatóan az elnökválasztás vonatkozásában második fordulóra lesz szükség.

Az elnöki pozícióért összesen nyolcan indulnak, reális esélyekkel azonban ketten vágtak neki a nagy napnak. A jelenlegi államfő, John Dramani Mahama (Nemzeti Demokratikus Kongresszus – National Democratic Congress, NDC) júliusban került hivatalába, miután elődje, John Atta Mills torokrákban elhunyt. Ellenfele az ellenzék ikonikus alakja, Nana Akufo-Addo (Új Hazafias Párt – New Patriotic Party, NPP), aki 2008-ban csak a második fordulóban, mindössze 40 ezer szavazattal kapott ki Mills-től – ráadásul úgy, hogy az első forduló után még vezetett.

Ha most sem sikerül egyik jelöltnek abszolút többséget szereznie az első körben, újrázás következhet december 28-án. Ha így történik, érdemes még Paa Kwesi Ndoum (Progresszív Néppárt – Progressive Peoples Party, PPP) eredményeit figyelni, várható harmadik helyezésével akár királycsináló szerepet is kaphat.

Kampány békedalokkal

A kampány során a hivatalban lévő államfő a megkezdett úton való előrehaladást ígérte – mi mást tenne, így is 8 százalékos a GDP-növekedés –, felcsillantva a még robosztusabb növekedést, amit a nemrégiben felfedezett olajmezők biztosíthatnak. Az ellenzék azonban éppen ettől fél, figyelmeztetve: nem egy példa mutatja – elég csak a közeli Nigériára gondolnunk –, hogy a könnyen jött bevétel csak a korrupció növekedéséhez vezet ahelyett, hogy a lakosság életszínvonalát növelné.

Valóban, nem mindenki részesül a javakból: a 2011-es HDI-jelentés szerint a lakosság 30 százaléka él napi legfeljebb 1,25 dollárból. Akufo-Addo kritizálta is a kormányt, amiért szerinte a szegénység és a munkanélküliség elleni küzdelem az ígéretek ellenére nem vett lendületet – Mahama a kampány során azzal védekezett, hogy az általuk kezdeményezett infrastrukturális beruházások meghozzák majd a jólétet további külföldi beruházások révén, csak ennek van egy átfutási ideje.

A politikai kampány ellenére Ghánában is – ahogy az egész földrészen – leginkább etnikai vonalak mentén szavaznak az állampolgárok, így a demográfiai adatok segítségével előre becsülhetőek a jelöltek esélyei is. A választási bizottság feje, a mindig határozott Kwadwo Afari-Gyan azonban kifejezetten fellépett az elnökjelöltek etnikai alapon történő kampánya ellen, mondván, hogy ez csak kiélezi a feszültséget, márpedig választást nyerni és utána kormányozni nem néhány etnikumra támaszkodva, hanem az egész nemzetet szem előtt tartva kell. Az először megtartott, országosan sugárzott televíziós elnökjelölti vita is a politikák összevetését szolgálta, azon négy jelölt fejthette ki álláspontját minden fontosabb kérdésben. A legforróbb téma az ellenzék által felkarolt ingyenes középszintű oktatás kérdése volt, amit a kormánypárt elsietett lépésnek tartana.

A nemzetközi közösség joggal reméli, hogy a jelenlegi választások is békésen zajlanak majd – nem is küldtek megfigyelőket az országba –, a kampány ezen a téren is biztató volt: bár retorikai szinten akadtak fenyegető üzenetek, a legtöbb nagygyűlés közös eleme a különböző békére szólító dalok éneklése volt. Maga a választás is békés volt alapvetően, noha nem volt mentes mindenféle rendellenességtől. A most bevezetett, a csalások kiszűrését célzó biometrikus azonosítók is rengeteg helyen becsődöltek, aminek következtében sokan nem tudták leadni szavazatukat, így nem várt módon sok körzetben szombaton is folytatódott a választás.

Abban minden elemző egyetért, hogy Ghána sorsa az egész kontinens számára létfontosságú, a nyugat-afrikai ország ugyanis függetlensége óta pozitív példa volt a polgárháborúktól és puccsoktól sújtott földrészen.

Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »