Utoljára jelent meg a befolyásos üzleti lap

Pénteken jelent meg utoljára a Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap, amely rendkívül magas színvonalú újságírói teljesítményt nyújtott szakmai értékelések szerint, de az alapításától kezdve veszteséges volt.

A 2000-ben indult lap tulajdonosa, a hamburgi Gruner + Jahr (G+J) lapkiadó vállalat novemberben határozta el, hogy nem finanszírozza tovább az évente tízmillió eurós nagyságrendű veszteséget termelő újságot. Pénteken a több mint 300 fős szerkesztőség valamennyi tagja elveszítette a munkáját. Az online kiadásban is pénteken jelent meg utoljára friss tartalom, a portált várhatóan az év végén megszüntetik.

Az újságot a G+J – a legnagyobb európai lapkiadó vállalat – és a Pearson, a brit Financial Times tulajdonosa közösen indította. A bő száz évvel korábban alapított testvérlaphoz igazodva lazacszínű papíron jelent meg és hasonlóan komoly, mértékadó újság volt, de sokkal több volt benne az irónia és a színes, ötletes, innovatív grafikai elem. Ez mutatkozik meg az utolsó szám minden oldalán is. A címlap például fekete, és az a felirat áll rajta, hogy „végre fekete”, utalva az angolszász világ kereskedelmi hagyományára, miszerint a könyvekben a veszteséget vörössel, a nyereséget fekete színnel jelzik. Az utolsó lapszám címe is más, az első szóból (Financial) kihagyták az na-t és a ci-t. Az újság így a Final – vagyis utolsó, végső – Times Deutschland című kiadással búcsúzott az olvasóktól.

Az olvasók és a hirdetők a kiugróan jó minőség ellenére soha nem voltak elegen, kivéve az utolsó számot, amely iránt akkora a kereslet, hogy újra kellett nyomni, a hirdetések pedig minden korábbinál nagyobb felületet töltenek ki. A G+J könyveibe így valóban fekete színnel jelezhetik majd az FTD búcsúszámának pénzügyi mérlegét.

Az utolsó oldalon szinte az egész lapot kitöltő fényképet közöltek a meghajló, bocsánatért esedező szerkesztők csoportjáról. „Bocsánatot kérünk, kedves tulajdonosok, amiért oly sok milliójuk odaveszett miattunk. Bocsánat, kedves hirdető vállalkozások, amiért annyira kritikus cikkeket írtunk tevékenységükről. Bocsánat, kedves politikusok, amiért oly kevéssé hittünk önöknek. Bocsánat, kedves szóvivők, amiért oly gyakran nem az önök fogalmazványait közöltük. Bocsánat, kedves kollégák, amiért olyan sok éjjel és hétvégén dolgoztattuk önöket. Bocsánat, kedves olvasók, amiért ezek az FTD utolsó sorai. Sajnáljuk. Bocsánatot kérünk mindenért, de ha újrakezdhetnénk, semmit sem csinálnánk másként” – szól az utolsó oldalon közölt szöveg.

Péntek délután a szerkesztőség mintegy 150 tagja tüntetett a G+J hamburgi székháza előtt az állásuk elvesztése miatt. Elhelyezkedni a szakmában nehéz lesz – mondták többen az FTD utolsó napjáról közölt televíziós beszámolókban. A nagyjából százezres példányszámú újság alig egy hónapon belül a német sajtó harmadik jelentős szereplője, amely elbukik. Novemberben az 1945 óta működő Frankfurter Rundschau című baloldali napilap kiadója kért csődvédelmet, októberben pedig a ddp német hírügynökség és az amerikai AP német leányvállalatának 2010-es egyesüléséből létrejött dapd hírügynökség.

Kitekintő / MTI

Friss hírek