Hivatalosan is recesszióba zuhant az ország

Sorozatban hetedik hónapja esett a japán gazdaság kompozitindexe októberben a pénteken közzétett adatok szerint, megerősítve azokat az elemzői véleményeket, amelyek szerint a szigetország recesszióban van.

A 11 mutató – többek között a termelés, a kiskereskedelmi forgalom és a munkahelyteremtés – alapján összeállított kompozitindex októberben 0,9 ponttal 90,6 pontra csökkent a kormány közlése szerint.

Az index skáláján a 100 pont szigetország 2005-ös gazdasági teljesítményét jelöli.

A kormány az index esése miatt ismét rontott az ország gazdasági kilátásain. Ezzel párhuzamosan az Ázsiai Fejlesztési Bank pénteken 1,7 százalékra csökkentette előrejelzését Japán idei várható GDP-bővülésére.

A kompozitindex újabb csökkenése megerősíteni látszik azokat az elemzői becsléseket, amelyek szerint a harmadik negyedévben GDP-csökkenést regisztráló szigetország enyhe recesszióban van. Az adatok romlásáért elsősorban Japán exportteljesítményének gyengeségét tették felelőssé, amelyet az európai és kínai kereslet mérséklődése okoz.

A következő hónapok fejleményeit előrejelző konjunktúramutató ugyanakkor 0,9 ponttal 92,5 pontra nőtt. A közelmúlt folyamatait leíró utólagos mutató szintén emelkedett, 0,5 ponttal 87,2 pontra.

Ebből elemzők arra következtetnek, hogy a recesszió mérsékelt és rövid életű lesz, 2013 első negyedévében pedig újra növekedést mutathat a japán GDP.

Kitekintő / MTI

Friss hírek