A gyógyszergyártók nyertek a Matolcsy-csomagon

A kormány átvezette az újabb Matolcsy-csomagok hatását a 2013-as költségvetési tervezetbe, egy-két héten belül fogadhatja el az Országgyűlés a büdzsét. A gyógyszerkasszát mintegy 60 milliárd Ft-tal emelte a kormány az eredetileg tervezett szinttől. Ez három intézkedés együttes hatása: 1) 40 milliárd Ft-tal nő a gyógyszerkassza kiadási oldala, további 10 milliárd Ft tartalékátcsoportosításról döntöttek, 3) valamint 10 milliárd Ft-tal csökkenhet a gyógyszergyártók befizetése, a K+F beruházások adókedvezményeinek változása miatt.

A Richter hazai árbevétel-eróziója lelassulhat így jövőre vagy akár meg is állhat a megemelt gyógyszerkassza nyomán. Az idei 15%-os hazai bevételcsökkenése után jövőre 7%-os visszaeséssel kalkuláltunk. Amennyiben a csökkenés megáll, úgy 4-500 Ft-tal (1%-kal) emelkedhet a Richter fair értéke. A hatás csak mérsékelten pozitív, hiszen a Richter bevételeinek mindössze 10%-át teszi ki Magyarország. Az Egis esetében jelentősebb hatást válthat ki a lépés, akár 2%-kal is emelkedhet az Egis fair értéke.

A kormány a fentieken kívül 30 milliárd Ft-ról 60 milliárd Ft-ra emelte a közműadóból várható bevételt. Ez azonban nem jelent többletterhet a telekommunikációs és energia szektorra, hiszen eddig alulbecsülte a kabinet a befolyó bevételt. A Magyar Telekom egyedül 9-11 milliárd Ft-os kiadásra számít a közműadóból, korábbi bejelentése alapján.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »