Január 15-ére halasztották a Mikó-per tárgyalását

Január 15-re halasztotta a piteşti-i táblabíróság a Mikó-per tárgyalását, mert a bíráknak tanulmányozniuk azt a vaskos dokumentumcsomagot, amelyet a vádlottak nyújtottak be szerdán.

Markó Attila kisebbségügyi államtitkár, az ügy egyik vádlottja a maszol.ro-nak elmondta: a dokumentumokkal bizonyítani tudják, hogy jogszerűen szolgáltatták vissza a református egyháznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét.

Markó tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban sok új dokumentumot kutattak fel romániai és magyarországi irattárakból és magánszemélyektől. Ugyanakkor ismertetik a bírákkal a Székely Mikó Kollégium tulajdonviszonyának történetét is. Az államtitkár szerint januárban akár el is kezdődhet az ügy érdemi tárgyalása.

A per tekintetében az jelenthet változást, ha Markó Attila képviselőjelölt a vasárnapi választások eredményeként parlamenti képviselő lesz, hiszen akkor az ügyet áthelyezik a Legfelsőbb Bíróságra. „A bírói testület tudja, hogy a külföld figyeli az ügyet, és arról is tudnak, hogy szeptember elsején az emberek utcára vonultak a Mikó-ügy miatt” – mondta Markó Attila.

Mint ismert, első fokon, a buzăui bíróság a restitúciós bizottság két tagját, Markó Attilát és Marosán Tamást három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, míg Silviu Clim három éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az Erdélyi Református Egyházkerületet pedig több mint 1 millió lejes kártérítés kifizetésére kötelezte, és elrendelte a korábbi telekkönyvi állapotok visszaállítását, vagyis az épület visszaállamosítását.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek