Adósságszolgálat: Argentína időt nyert

A legújabb fejlemények értelmében Argentína egyelőre megmenekülhet az újabb lehetséges államcsődöt eredményezhető „technikai nemteljesítéstől”, a piacot azonban továbbra sem sikerült megnyugtatni.

Amint arról a múlt héten Kitekintő is beszámolt,a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő cég „CC” kategóriába, azaz „jelentős kockázatúak” közé sorolta a hosszú lejáratú argentin államadósságot, miután egy New York-i bírósági határozat megnehezítette adósságszolgálatának teljesítését.

A döntés értelmében Argentínának 1,33 milliárd dollárt kell(ett volna) – ha nem is azonnal kifizetnie, de – letéti számlán elhelyeznie azon hitelezői – főként hedge fund-ok – számára, akik nem mentek bele a 2001-es csődöt követően az adósság átütemezésébe, s addig amíg ezt nem teljesíti, nem törleszthet(ett volna) az átütemezésben részt vevő hitelezőknek sem. Ez pedig technikai értelemben nemteljesítésnek minősül(t volna).

Buenos Aires és az átütemezésben érintett hitelezők azonnal fellebbezést nyújtottak be a szövetségi bírósági döntés ellen, s két napon belül Argentína ideiglenes halasztást kapott az 1,33 milliárd dollár kifizetésére. Az argentin kormány egy nemzeti jogszabályra (amely szerint a Kongresszus felhatalmazása nélkül a kormány nem is kezdhet párbeszédet az átütemezési tárgyalásokból korábban kimaradt hitelezőkkel), valamint az adósság átütemezési rendjének felborításával járó kockázatokra hivatkozott.

A piacot, vagy legalábbis a Fitch Ratings-et ez a döntés azonban nem nyugtatta meg, s az azt követő napokban több mint húsz argentin pénzügyi vállalkozás besorolását rontotta le. Újabb lépését a cég azzal indokolta, hogy „aggodalomra ad okot a pénzügyi szektorban tapasztalható folytonos és egyre növekvő állami beavatkozás, valamint a további lehetséges devizakorlátozási intézkedések bevezetése”.

Ugyanis Argentína tavaly októberben bevezetett, majd az azt követő hónapokban a gazdasági élet több színterére (üzleti és banki szféra, kereskedelem és utazás) is kiterjesztett bizonyos dollárvásárlási korlátozásokat. Az argentin kormánynak azért kellett ezzel az eszközzel élnie, mert már nem tudta tartani a korábbi évekre jellemző ikermérleg-szufficitet: mind a költségvetési, mind a külkereskedelmi mérlege kedvezőtlenebbül kezdett alakulni: előbbi az állami túlköltekezés, utóbbi a kedvezőtlen világgazdasági folyamatok miatt. A hivatalos álláspont szerint az ország a nemzetközi idegenforgalom, a külföldi befektetések és a kereskedelmimérleg-többlet révén jut devizához, így a kormánynak ellenőrzése alatt kell tartania a devizapiacot és a külkereskedelmet annak érdekében, hogy „az iparágak hozzájuthassanak a termelés fenntartásához szükséges alapanyagokhoz”.

A Fitch értékelése nyomán tehát több multinacionális bank helyi leányvállalatának (pl. BBVA Banco Francés, Banco Santander Río, HSBC Bank Argentina) besorolása romlott, azonban az Argentin Nemzeti Bank és a Beruházási és Külkereskedelmi Bank meg tudta tartani kedvező „osztályzatát”.

A Fitch újabb lépését az argentin gazdasági miniszter, Hernán Lorenzino csupán úgy kommentálta, hogy „a Fitch azért bünteti Argentínát, mert önállóan jár el a gazdaságpolitikai ügyekben”.

Solti Ágnes

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »