Katarban dől el Kiotó sorsa

A világ tudományos elitjének túlnyomó többsége – még ha a mérték tekintetében jelentős eltérések figyelhetők meg – egyet ért abban, hogy amennyiben az emberi tevékenység okozta globális felmelegedést nem sikerül mérsékelni, záros határidőn belül visszafordíthatatlanná válik a folyamat. Többek között ez a felismerés vezetett el az 1997-es kiotói egyezmény megszületéséig, amely mindmáig az egyetlen, a csatlakozók számára kötelező érvényű célokat megfogalmazó globális klímaegyezmény. A protokoll ugyan az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentését tekintve csak mérsékelt eredményekkel járt, a megszületésétől eltelt időszakban kialakította, és úgy tűnik, évtizedekre meghatározta azokat a kereteket és szabályokat, amelyek mentén az egyes államok részt vehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A protokoll ugyanakkor az idei év végén lejár. Mivel egy Kiotót felváltó új egyezmény megszületésével még a legoptimistábbak sem számolnak a közeljövőben, a jelen helyzetben az tűnik a legcélszerűbbnek, ha a lejáró egyezményt egy újabb vállalási időszakkal bővítenék ki. Habár az álláspontok sokat közeledtek egymáshoz az elmúlt években, végleges döntés még mindig nem született az ügyben, ami azért égetően sürgős, mert amennyiben még idén sikerülne tető alá hozni a megállapodást, az új időszak akkor is legkorábban 2015-ben vehetné kezdetét. 

A legtöbb szakértő a december 7-éig tartó dohai tárgyalásoktól nagy áttörést ugyan nem vár, de fontos lenne, hogy a felek konszenzusra jussanak azokban a vitás kérdésekben, amelyek az előző évi durbani konferencia óta megosztják a Kiotói egyezményt egyébként folytatni akaró államokat. A világ legnagyobb kibocsátói körében ugyan újabb komoly csökkentési felajánlás nem várható, sokan bíznak abban, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátás-növekedéséhez egyre nagyobb mértékben hozzájáruló fejlődő országok közül lesznek olyanok – különös tekintettel az arab államokra -, akik a korábbi álláspontjukat megváltoztatva mégiscsak csatlakoznak a keretegyezményhez, és ebben igen nagy szerepet játszhat a konferenciát megrendező Katar is.

A tárgyalások tehát folynak, a Kitekintő pedig szokásához híven beszámol majd az aktuális fejleményekről.

Csató Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »