Vallásközi párbeszédet kezdeményez Szaúd-Arábia

Hétfőn megkezdi tényleges működését Bécsben az Abdullah Bin Abdul Aziz Nemzetközi Központ a Vallás- és Kultúraközi Párbeszédért (KAICIID). Faisal Bin Abdul Rahman Bin Muammar szaúdi diplomata, a KAICIID főtitkára elmondta, hogy bár Szaúd-Arábia az első  három évben a legfőbb anyagi szponzora az újonan létrehozott nemzetközi szervezetnek, a központ működésére semmilyen befolyással nem lesz. A politikai függetlenséget az is jelzi, hogy a KAICIID kilenc tagú igazgatói testülete a júdaizmus, kereszténység, iszlám, hinduizmus és buddhizmus magas rangú képviselőiből áll, működése demokratikus elvekre épül.

A központ előzményei 2007-re nyúlnak vissza, amikor Abdullah szaúd-arábiai uralkodó történelmi látogatást tett a Vatikánban és javasolta a vallásközi párbeszéd kezdeményezését, amelyet XVI. Benedek pápa pozitívan fogadott. Több konferencia következett az utóbbi években, majd 2011. októberében Szaúd-Arábia, Spanyolország és Ausztria hármasa aláírta a KAICIID létrehozásának egyezményét, amelyet az ENSZ támogatott.

A Vatikán “alapító megfigyelőként” vesz részt a szervezet működésében, amely nagy hasznát veszi majd a pápai állam tapasztalatának és szakértelmének a vallási párbeszéd területén, mondta Federico Lombardi, a Vatikán sajtóirodájának igazgatója. Azt is kiemelte, hogy a Vatikán alapító tagként hangoztatni fogja a szervezetben a muszlim országokban élő keresztény kisebbség jogainak fontosságát.

Félelmek és elvárások vannak a központ tevékenységével kapcsolatban. Egyesek a vahhábita ideológia terjesztésének bázisaként tekintenek az intézményre, míg mások bizakodóak és a vallási tolerancia erősödését és az emberi jogok hatékonyabb érvényesülését várják, többek között Szaúd-Arábiában.

Éva Ádám

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »