Visszafalt a fagyi Romney-nak

Mitt Romney kampányának egyik legnagyobb bakija az a kiszivárgott videó volt, melyben az amerikai állampolgárok 47%-át az államon élősködő, önmagáért felelősséget vállalni képtelen egyénnek titulálta, akikért nem érdemes küzdeni, hiszen „bármi történjék is”, Obamára fognak szavazni. A megnyilvánulás egyértelműen tükrözte, hogy a republikánus jelölt képtelen megszólítani a társadalom alacsonyabb jövedelmű csoportjait és a latino közösségeket.

Úgy tűnik, az élet csattanós választ ad Romney-nak, hiszen minden valószínűség szerint az állampolgárok szavazatainak 47%-át fogja begyűjteni, szemben riválisa 51%-ával. David Wasserman, a Cook Political Report munkatársának felmérése alapján a jelenleg 47,5%-on álló republikánus jelölt aránya már csak romlani fog, hiszen további két demokratapárti állam, Kalifornia és New York szavazatai teszik majd teljessé a számításokat – számol be a Washington Post.

A feldolgozott adatok azt is jelzik, hogy a 2012-es elnökválasztás kevésbé volt szoros, mint a 2004-es George W. Bush és John Kerry között. Akkor Bush mintegy 3 millió szavazattal gyűjtött többet ellenfelénél, Obama idén azonban több mint 4 millió vokssal múlta felül Romney-t.

Szabó Dániel

Friss hírek