Újabb válságot hozhat a „fiscal cliff”

Az amerikaiak szerint valós veszélyt jelent a „költségvetési sziklaszirt” – ha életbe lép az államháztartási kiigazítócsomag, újabb válságra van esély.

A CNN legfrissebb közvélemény-kutatásában a válaszadók kétharmada szerint az Egyesült Államok ismét válsággal vagy komoly gondokkal nézhet szembe, ha jövő januárban életbe lép a mintegy 600 milliárd dolláros megszorító csomag. Ha ez bekövetkezik, akkor a megkérdezettek többsége szerint a felelősség leginkább a megegyezésre egyelőre nem hajlandó republikánusokat terheli majd – írja a CNN.com.

Ha nem sikerül egyezségre jutni, akkor jövő évtől az adókulcsok szinte minden amerikai számára emelkedni fognak. A megkérdezettek negyede válaszolta azt, hogy ezek az adóemelések és kiadáscsökkentések valószínűleg válságot okoznak majd. Az amerikaiak határozottan érzik, hogy nagy a tétje a most következő tárgyalásoknak – 77 százalékuk hiszi azt, hogy saját pénzügyi helyzetére is jelentős befolyással lesz, ha a kormány nem lép hátrébb a pénzügyi szakadék széléről. A válaszadók háromnegyede szerint mindenképpen szükséges a kompromisszum a kérdésben, de pesszimisták, hogy ez végül megvalósul-e. A megkérdezettek szintén kétharmada pedig úgy véli, hogy a tárgyalások során a washingtoni tisztviselők „elkényeztetett gyerekként” viselkednek majd, mintsem felelősségteljes felnőttként.

A legfőbb nézeteltérés a két nagy párt között abban a kérdésben van, hogy hogyan lehet a legjobban növelni a szövetségi kormányzat bevételeit. Mindkét párt jelezte, hogy hajlandóak lennének végrehajtani a kiadáscsökkentést, de abban azonban nem tudnak megegyezni, hogy mindezt milyen mértékben és mely területeken tegyék meg. De mit gondol a közvélemény? A CNN felmérésében a megkérdezettek többsége szerint a megállapodásnak mind kiadáscsökkentő, mind pedig adóemelő intézkedéseket tartalmaznia kell – a válaszadók csupán egyharmada véli úgy, hogy pusztán a kiadások csökkentésével elkerülhető a válság.

Pintér Melinda

Friss hírek