McCain mégis támogatná a nagykövetet

Noha korábban John McCain szenátor volt az egyik, aki nyíltan támadta Susan Rice-t; a napokban a republikánus politikus bejelentette, hogy most már kész támogatni az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetét abban az esetben, ha az elnök őt jelölné a külügyminiszteri posztra – írja a CNN.com. McCain a szeptemberi bengázi támadásokat követő nyilatkozatai miatt kritizálta Rice-t.

Rice először ugyanis azt közölte, hogy az amerikai konzulátus elleni támadás az iszlámellenes videóra adott válasz volt a szélsőségesek részéről – később azonban módosította álláspontját és elismerte, hogy egy tervezett terrortámadásról volt szó. McCain és több republikánus szenátor korábban azt nyilatkozta, hogy megakadályozzák Rice külügyminiszterré választását, ha Obama őt jelöli majd Hillary Clinton közeljövőben megüresedő posztjára. McCain azonban nemrégiben megváltoztatta álláspontját: „Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy magyarázatot adjon a tetteire” – mondta el a politikus. Rice tévedése nem csak a republikánusokban keltett ellenérzéseket. John Liebermann független szenátor is bejelentette, hogy magyarázatokat vár Rice-tól, mielőtt igennel szavazna külügyminiszterré választására.

Susan Rice elmondta, hogy kizárólag elsődleges hírszerzési információkra támaszkodott, amikor megtette bejelentését a bengázi támadásokkal kapcsolatban – azonban már akkor is jelezte, hogy csupán előzetes információkat közöl. Obama megvédte Rice-t az eset után, McCain nyilatkozatát pedig felháborítónak bélyegezte. A hírszerzés egyik szóvivője a múlt héten azt nyilatkozta, hogy Susan Rice első bejelentése, amit közvetlenül a bengázi támadást követően tett még olyan információkat tartalmazott, melyeket a hírszerzés később módosított.

Pintér Melinda

Friss hírek