Lóadót vezetnek be egy német településen

Megadóztatják a lótartást egy német településen, hogy csökkentsék a súlyosan eladósodott önkormányzat terheit.

A Hessen tartománybeli Bad Sooden-Allendorfban lovanként évente 200 eurót kell fizetni 2013-tól. A 8500 lakosú településen nagyjából 150 lovat tartanak. A hitelezőknek 80 millió euróval tartozó önkormányzat évi 30 ezer euró bevételt vár az új helyi adótól.

Arról egyelőre nincs döntés, hogy az igásjószágként – nem pedig hobbiként, sportolásra – tartott lovak gazdáival is megfizettetik-e az adót – írták német lapok a hét végén.

A beszámolók szerint a hesseni kisváros az első németországi település, ahol bevezetik a lóadót. Az önkormányzati képviselőtestület hosszú vita után, minimális többséggel fogadta el a frakciók között és a frakciókon belül is feszültséget keltő javaslatot. A polgármester arra hivatkozott, hogy emelik a telekadót és az óvodai ellátás díját is, az önkormányzati hivatalban pedig megszüntetnek minden negyedik állást, de mindez nem elég a pénzügyi helyzet stabilizálásához, ezért további bevételi forrást kell találni.

A tartományi és az országos lovassport szövetség szerint az adó hátrányosan megkülönböztető jellegű. A lovaglás az egyetlen sport, amelyet különadóval sújtanak – emelték ki, hangsúlyozva, hogy tévedés az a széles körben elterjedt nézet, miszerint mindenki gazdag, akinek lova van. Az adó hátráltatja a sportág utánpótlásának kinevelését, ráadásul az önkormányzati bevétel növelésére sem igen alkalmas, mert jelentős adminisztrációval jár – fejtették ki a lovassport szövetségek, amelyek bírósági úton igyekeznek majd az adó visszavonására bírni az önkormányzatot. A városvezetés jelezte, hogy nem tart az esetleges perektől, mert a jogszabályoknak megfelelően vetették ki a lótartási adót.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »