Egyre kevesebb az illegális határátlépés

A Bizottság második alkalommal fogadta el a schengeni térség állapotáról szóló jelentést, amely alapja a térség jövőjéről szóló vitáknak. A jelentés egyértelműen kimutatja, hogy az arab tavaszt követő jogellenes határátlépések száma jelentősen csökkent.

A schengeni térség 26 európai ország több mint 400 millió uniós polgárának, valamint egyre több harmadik országbeli állampolgárnak teszi lehetővé a belső határellenőrzések nélküli utazást. A Bizottság 2011 szeptemberében javaslatokat terjesztett elő a schengeni rendszer hatékonyságának és legitimitásának erősítésére. Ennek keretében a Bizottság bejelentette, hogy évente kétszer összefoglalót fog készíteni az uniós intézmények számára a schengeni térség működéséről. A Bizottság idén májusban fogadta el az első jelentést, amelyet nyáron a Tanács és a Parlament is megvitatott.

A Bizottság által 2012. november 23-án elfogadott a második schengeni „állapotfelmérés”, a schengeni térség működésének féléves áttekintése. A jelentés megállapítja, hogy 2012 áprilisától júniusáig mintegy 23 000 jogellenes határátlépésre derült fény. Ez 44%-os csökkenést jelent 2011 ugyanezen időszakához képest, amelyet az arab tavasz eseményei határoztak meg. A Görögország és Törökország közötti szárazföldi határon észlelt esetek számát illetően viszont 29%-os növekedésről érkezett jelentés, ez a szakasz az EU-ba érkező illegális migránsok elsődleges belépési pontja. Az összes észlelt jogellenes határátlépés 56%-a ezen a határszakaszon történt. 2011 augusztusában mintegy 1 800 határőrt állítottak újra szolgálatba (Shield művelet), az e határszakaszon végzett ellenőrzések jelentősen javultak, és a görög hatóságok az evroszi térségben észlelt jogellenes határátlépések számának hirtelen csökkenéséről számoltak be.

A tagállamoknak jogában áll a belső határokon végzett határellenőrzés helyreállítása, ha azt valamilyen különleges esemény indokolja. Erre kétszer került sor az elmúlt 6 hónapban: Spanyolországban 2012. április 28. és május 4. között, az Európai Központi Bank 2012. május 2-ától 4-éig tartó barcelonai ülése miatt és Lengyelországban 2012. június 4. és július 1. között, a labdarúgó-Európa- bajnokság miatt.

A jelentés kiemeli, hogy a Vízuminformációs Rendszer a második alkalmazási régióban is sikeresen el lett indítva 2012. május 10-én, a Közel-Keleten (Izrael, Jordánia, Libanon és Szíria). 2012. október 2-án pedig a harmadik régióban, a Perzsa-öbölben is (Afganisztán, Bahrein, Irán, Irak, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek és Jemen). A Vízuminformációs Rendszer 2012. november 4-ig közel 1 800 000 vízumkérelmet dolgozott fel, csaknem 1 500 000 vízumot állított ki, és mintegy 220 000 vízumot utasított el.

A jelentés azért is különösen fontos, mert 2011 szeptemberében beterjesztett jogalkotási javaslatok tárgyalása folyamatban van a schengeni szabályok alkalmazását ellenőrző és szavatoló, az eddigieknél szigorúbb uniós értékelési és nyomon követési rendszerrel kapcsolatban. Továbbá az arab tavaszt követően beterjesztett olyan javaslat tárgyalása is folyamatban van, amely egy strukturáltabb európai döntéshozatali mechanizmus kialakítására irányul, amely valóban kivételes helyzetekben, a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén lehetővé tenné a belső határellenőrzések ideiglenes visszaállítását.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »