Regionális státuszt kapott a magyar nyelv Salánkon

A salánki falusi tanács (Nagyszőlősi járás) megszavazta, hogy a falu területén regionális státuszt kapjon a magyar nyelv – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

„A falusi tanács soron következő ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták az állami nyelvpolitika alapjairól szóló törvény rendelkezéseinek megvalósítását” – közölte Viktor Alehin, a falusi tanács vezetője.

A szóban forgó lakott településen elsősorban a hivatalos nyomtatványokat, űrlapokat, pecséteket, feliratokat készítik el két nyelven, vagyis az ukrán mellett magyarul is. Két nyelven készülnek ezentúl a jelzőtáblák, feliratok és a reklámok is. A változásokról a helyi vállalkozókat és intézmények vezetőit is tájékoztatni fogják.

Mint ismeretes, szeptember 7-én sor került  a Beregszászi Városi Tanács soron következő ülésére.  A képviselők megszavaztak a kisebbségbarát nyelvtörvény helyi szintű alkalmazására vonatkozó határozatot. Beregszászban a lakosság 48 %-a magyarnak vallja magát (12 800 fő).A nyelvtörvényben biztosított nyelvhasználati jogok megvalósítására vonatkozó indítványt Gajdos István Beregszász polgármestere terjesztette a tanács elé. Az ülésen megjelent 34 képviselő közül 19 (ketten nem voltak jelen az ülésen) szavazta meg az indítványt.

Kárpátinfo

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »