Rakétakilüvésre készül Észak-Korea

Rakétakilövésre utaló készülődés jeleit észlelték Észak-Koreáról készült műholdfelvételeken – közölte az amerikai kormány Japánnal és Dél-Koreával az Aszahi Simbun című japán napilap pénteki jelentése szerint.

A három ország kormányzati tisztviselőire hivatkozva a lap azt írta: november elején egy phenjani fegyvergyárból rakétaalkatrészeket szállítottak egy kilövőállomásra. A műholdképek szerint az alkatrészek formája megegyezik az Észak-Korea által áprilisban kilőtt rakétában használt elemekével.

Mivel Phenjan legutóbbi kilövésére húsz nappal az alkatrészek elszállítása után került sor, a következő rakétát akár még novemberben felbocsájthatja Észak-Korea az Aszahi szerint.

A készülődés láttán Washington, Szöul és Tokió fokozta a bezárkózó kommunista ország megfigyelését, ugyanakkor egyes tisztviselők kétségbe vonják, hogy Phenjan kilövésre készülne a jövő hónap elején esedékes dél-koreai elnökválasztás előtt – tette hozzá a lap. Egy esetleges újabb rakétakísérlet vélhetően az Észak-Koreával szemben keményebb politikát folytató konzervatív dél-koreai politikai erők malmára hajtaná a vizet, ez pedig ellentétes a voksoláson vélhetően baloldali győzelemre vágyó Phenjan érdekeivel.

Észak-Korea legutóbb április közepén lőtt ki rakétát, amely a rezsim állítása szerint egy műholdat volt hivatott föld körüli pályára juttatni. A kilövés – amelynek valódi célja a legtöbb megfigyelő szerint Phenjan ballisztikus rakétájának tesztelése volt – ugyanakkor sikertelennek bizonyult, miután a szerkezet mindössze egy percet töltött a levegőben, mielőtt a tengerbe zuhant.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »