Uniós védelem az áldozatoknak

Jogerőre emelkednek a bűncselekmények áldozatainak jogait biztosító jogszabályok. A cél, hogy valamennyi áldozat tisztességes elbánásban, kellő tájékoztatásban és a megfelelő támogatásban részesüljön.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2012. november 14-én hirdették ki azt az új uniós jogszabályt , amely a becslések szerint évente mintegy 75 millió, az EU-ban bűncselekmény áldozatává váló személy jogait erősíti meg. A sértettek jogairól szóló irányelvet 2012. október 4-én fogadta el az Európai Unió Tanácsa, miután 2012. szeptember 12-én az Európai Parlament azt elsöprő többséggel jóváhagyta. Az irányelv meghatározza a sértettek minimális jogait, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak az EU-n belül. A kihirdetést követően az unió tagállamainak három éve lesz arra, hogy az irányelvben lefektetett jogokat átültessék a tagállami jogrendszerekbe.

„Jó hír a polgárok számára, hogy az európai hivatalos lapban megjelenik ez az új jogszabály, amely az EU-ban bűncselekmény áldozatává váló valamennyi személy jogait garantálja”, mondta Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos. A Bizottság reméli, hogy a tagállamok prioritásként kezelik az irányelv átültetését annak érdekében, hogy gondoskodjanak a bűncselekmények áldozatairól, akiknek a száma uniós szinten évente 75 millió körüli, hogy az ő jogaik érvényesüljenek. Az irányelv egy valódi összefogás során született meg, hiszen nem csak az Európai Parlament fogadta azt el nagy többséggel, de az uniós igazságügyi miniszterek is kifejezetten és aktívan támogatták.

Viviane Reding alelnök beszédében köszönetet mondott Maggie Hughes-nak, aki egy sértettek jogaiért kampányoló aktivista, akinek fia egy nyaralás során vált bűncselekmény áldozatává.

A sértettekre vonatkozó minimumszabályokról szóló irányelvet 2011 májusában terjesztette elő a Bizottság. Az irányelvnek a Hivatalos Lapban való november 14-ei kihirdetésére azután kerül sor, hogy azt az EU Tanácsa elfogadta és az Európai Parlamentben plenáris szavazáson döntöttek támogatásáról. Minderre azt követően került sor, hogy az Európai Parlament és Tanács 2012 júniusában az Európai Bizottság közvetítésével folytatott intenzív tárgyalások során megállapodásra jutott az irányelv tartalmát tekintve.

A sértettekre vonatkozó minimumszabályokról szóló irányelv az EU összes tagállamában biztosítja a sértettekkel való tiszteletteljes bánásmódot, valamint a rendőrök, az ügyészek és a bírák képzését a sértettek megfelelő kezelésének érdekében. A sértettek – számukra érthető formában történő – tájékoztatását a jogaikról és az ügyükben folyó eljárásról. Az irányelv előírja valamennyi tagállamban sértetteket támogató szolgálat felállítását. A sértett kérése esetén biztosítani kell, hogy az eljárásban részt vehessen, valamint a tárgyaláson való részvételéhez segítséget kell nyújtani.

Az irányelv továbbá külön felhív az úgynevezett veszélyeztetett sértettek, például a gyermekek, a nemi erőszak sértettei és a fogyatékosok megfelelő védelmére, amelynek természetesen előfeltétele ezeknek a sértetteknek a felismerése. Az irányelvben rögzített jogokat és a sértettek védelmét ki kell terjeszteni a rendőrségi nyomozásra és a bírósági eljárás egészére egyaránt.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »