Nehéz időszakot zár a CIG

A nemzetközi számviteli elvek (IFRS) szerint 6,64 milliárd forintos bruttó díjbevétellel zárta a harmadik negyedévet a CIG, ami nagyjából megfelel az előző év azonos időszakában realizált összegnek. A súlypont azonban eltolódott az új szerzések felől a meglévő szerződésekből származó díjbevétel felé.

A magyar számviteli szabályok szerinti mutató 5,88 milliárd forintos bevételt mutat, ez némileg elmarad a tavalyi 6,85 milliárd forintos értéktől.

Az időszak továbbra is nehéz működési környezetet jelentett a cégnek, hiszen a tavalyi végtörlesztés érdemben csökkentette az új szerzések mértéket az év első felében, miközben a hazai biztosítási piac is egyre dagadó nehézségekkel küzd.

A befektetési egységhez kötött életbiztosítások 86%-át tették ki az első 9 hónap díjbevételének. A nem-életbiztosítás 13%-os súlyt képviselt a január-szeptember időszakban, ám ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor a unit-linked biztosításokból származó bevételek visszaesést mutattak volna. Ez annak köszönhető, hogy az új unit-linked értékesítések lefeleződtek 2011 első 9 hónapjához képest, miközben a hagyományos életbiztosítások száma 74%-kal csökkent a bázisidőszakhoz képest.

Az eseti díjak az időszakban 11%-os súlyt képviseltek annak köszönhetően, hogy a portfólióban egyre nagyobb tömeget képviselnek a meglévő szerződések díjbevételei, ami önmagában nem számítana kellemetlen tényezőnek, de a társaság eredeti tervei  nagyobb ütemű növekedésről és a portfólió sokkal későbbi éréséről szóltak.

A negyedévet jelentős költségcsökkenés is segítette: a működési kiadások 25%-kal lettek alacsonyabbak az első kilenc hónapban a tavalyi átstrukturálás eredményeként, míg a díj- és jutalékbevételek az új értékesítések alacsonyabb volta miatt zsugorodtak.

A saját tőke IFRS szerint 1,9 milliárd forintról 1,5 milliárd forintra olvadt a harmadik negyedév végére, akut tőkehiány tehát továbbra sincsen. Az eredmények és az értékesítési hálózat folyamatban lévő átalakítását alapul véve úgy véljük, hogy a kedvezőtlen tendenciák még fennmaradhatnak 1-2 negyedévig, vagyis ez a gyorsjelentés kevés lesz ahhoz, hogy érdemben javítson a részvény megítélésén.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »