Magyar utcanévtábla miatt bírságolt a román rendőrség

Megbírságolta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezetét a marosvásárhelyi rendőrség, mert tagjai az Erdélyi Magyar Ifjakkal (EMI) közösen magyar történelmi elnevezést feltüntető utcanévtáblát helyeztek ki egy belvárosi ház falára.

Az EMI november elején felajánlotta a marosvásárhelyi háztulajdonosoknak, hogy ingyen elkészíti számukra a kétnyelvű utcanévtáblát, ha hozzájárulnak ahhoz, hogy kihelyezzék az épületre a magyar történelmi elnevezést feltüntető feliratot. A kezdeményezést az EMNT is felkarolta – írja a Krónika.

A két civil szervezet tagjai szerdán kétnyelvű táblát szereltek fel Marosvásárhelyen „Str. Kossuth Lajos utca” felirattal egy Főtérre néző saroképület, az úgynevezett Teleki-Köpeczi Ház falára. Ám a tábla néhány órán belül eltűnt, az EMI két aktivistáját pedig péntekre beidézték a helyi rendőrségre.

A fiatalokat Sorbán Attila Örs, az EMI elnöke és az EMNT Maros elnöke is elkísérte a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó helyi rendőrségre, ahol jegyzőkönyvezték, hogy az akciót nem magánszemélyek, hanem a két civil szervezet hajtotta végre.

A rendőrség egy városi tanácsi határozatra hivatkozva 2500 lejes bírságot szabott ki, amelyet az EMNT nevére állítottak ki.

Az EMI elnöke szerint a rendőrségen arról tájékoztatták őket, hogy a 2008-ban hozott határozat szerint Marosvásárhelyen még magánterületen sem szabad közfigyelem-felkeltő feliratot kihelyezni a városháza engedélye nélkül, és tudomásuk szerint esetükben a maximális bírságot szabták ki. Sorbán Attila Örs hozzátette: folytatják a magyar nyelvhasználat, a kulturális örökség őrzése népszerűsítéséért indított figyelemkeltő akciójukat, de ezentúl kérvényezni fogják a városházán a feliratok engedélyezését.

Jakab István szerint a táblák kihelyezésekor egyetlen résztvevőt sem igazoltattak, ezért azt gyanítja, hogy a titkosszolgálat is figyelte az akciót. Hozzátette: a városban számtalan – nyilvánvalóan engedély nélkül kifüggesztett – felirat látható, ezért meggyőződése, hogy a magyar utcanévtábláért kirótt bírság a magyar közösség megfélemlítését szolgálja.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »