Nemsokára kész a Ficóék új állampolgársági törvénye

Csaknem három év után megváltozhat az állampolgársági törvény, s azok is visszakaphatják szlovák irataikat, akik korábban a Fico-féle ellentörvény miatt elvesztették azokat. A belügyminisztérium nemsokára tárcaközi egyeztetésre bocsátja a törvénymódosítást. A Hospodárske Noviny gazdasági lap beszámolója szerint a Robert Kaliňák vezette belügyminisztérium a korábbi tervekkel összhangban úgy építette fel a módosítást, hogy csak az szerezheti meg más ország állampolgárságát a szlovák elvesztése nélkül, ha tartós lakhelye van az adott államban.

A korábban beharangozott tervezetekkel ellentétben azonban a tartós lakhely nem lesz időkorláthoz kötve – a gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy ha valaki állandó lakhelyet szerez Magyarországon, és már másnap igényli a magyar állampolgárságot is, annak megszerzése esetén nem veszti el a szlovákot. A korábbi törvénytervezetek 1 éves időtartammal számoltak.

A szlovák állampolgársági törvényt legutóbb Igor Matovič mozgalma, az Egyszerű Emberek akarta módosítani, ám nem ment át a parlamentben a javaslatuk. Robert Kaliňák miniszter szerint a belügy javaslata szigorúbb, mint Matovičé, ám az ellenzéki politikus ezzel nem ért egyet. Az ő javaslata ugyanis tartalmazta az időkorlátot. „Gratulálok Orbán Viktornak a több százezer új választójához” – mondta a lapnak az Egyszerű Emberek vezetője. Véleménye szerint Magyarország egyszerűen megkerüli majd a törvény azzal, hogy megvárásra biztosít majd állandó lakhelyet, és rögtön állampolgárságot is.

A HN rámutat, hogy a kormány már jó ideje késik a törvény kidolgozásával, az eredeti tervek szerint már augusztusban el kellett volna készülniük vele. Kaliňák elmondása szerint a késedelem annak köszönhető, hogy tárgyaltak a Velencei Bizottsággal, és az EBESZ kisebbségügyi biztosával, Knut Vollebaekkel is. Az új törvényt így elfogadása előtt a nemzetközi intézmények is jóváhagyhatták – írja a lap.

Boldoghy Olivér, a szlovák állampolgárságukat elvesztők egyike a lapnak úgy nyilatkozott: a módosítás egy lépés előre, ám nem olyan törvény, mely az ő esetére lenne szabva. Továbbra is bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősíti a Fico-féle ellentörvényt.

Az új állampolgársági törvény 2013 májusában vagy júniusában léphet hatályba, attól függően, mennyit ül majd rajta a parlament. A módosítás leghamarabb márciusban kerülhet a parlament elé. 2010 júliusa óta 381 személy vesztette el szlovák állampolgárságát azért, mert más ország állampolgárává vált. A legtöbben, 180-an cseh állampolgárok lettek, 55-en német, 46-an osztrák állampolgárok lettek. A magyar állampolgárságot a belügyminisztérium szerint 31-en vették fel.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »