Uganda: melegellenes törvény karácsonyra?

Az ugandai parlament elnökének ígérete szerint hosszú évek vitái után még idén elfogadhatják a melegeket akár halálbüntetéssel is sújtó törvényt.

Rebecca Kadaga, az ugandai országgyűlés elnöke hétfőn bejelentette: minden nemzetközi kritika ellenére még az év vége előtt elfogadják a nemzetközi felháborodást keltő melegellenes törvényt, állítva, hogy az ország legtöbb lakosa egyetért az abban foglaltakkal.

A bejelentés előtt több melegellenes aktivista és egyházi személyiség is sürgette a jogszabály mielőbbi elfogadását Uganda „a pusztító jelenség” miatti „romló helyzetére” hivatkozva. A Kadaga előtt transzparensekkel megjelenő felnőttek és gyerekek végül azt az ígéretet kapták a házelnöktől, hogy a tervezetből két héten belül törvény lesz, mivel „a hatalom az ő kezükben van”.

Melegjogi szervezetek csalódásukat fejezték ki a történtek miatt, de úgy látják, hogy már az is előrelépésnek számít, hogy egyáltalán szó esik a homoszexuálisokról – ez a téma korábban tabunak számított az országban.

Ugandában jelenleg is illegális a homoszexualitás, egy 2009-es törvénytervezet azonban példátlanul súlyos büntetéssel, bizonyos esetekben akár halállal is sújtaná a melegeket. A törvényjavaslat vitáját az évek során már többször felfüggesztették, azonban idén jelentős lépések történtek annak elfogadása érdekében.

Tési Áron

Friss hírek